(VIDEO) Premierul Dorin Recean, luat la rost de fermieri. Ce soluție le propune prim-ministrul

Adrian Sirbu

Creditul Agricol de Urgență este soluția propusă de reprezentanții Guvernului fermierilor în cadrul întâlnirii care are loc astăzi la sediul Ministerului Agriculturii. Discuțiile cu șeful Executivului au durat aproximativ o oră, după care Recean se grăbea să părăsească sala, însă agricultorii indignați l-au luat la întrebări și i-au înaintat mai multe reproșuri. Într-un final, prim-ministrul a plecat, lăsând fermierii să discute cu ministrul Bolea.

„Am prezentat producătorilor de cereale, afectați de crizele din ultimii ani, mecanismul de susținere. Guvernul a oferit o soluție imediată – Creditul Agricol de Urgență, prin care va garanta 90% pentru 500 de mii de lei per întreprindere și care reprezintă un sprijin real oferit de stat pentru ca agricultorii să poată începe sezonul agricol de primăvară. 

Astfel, din 1 martie, orice producător agricol va putea accesa de urgență un credit de până la o jumătate de milion de lei la condiții foarte avantajoase pe care statul îl va garanta. Banii vor putea fi folosiți imediat pentru motorină, fertilizanți, piese de schimb și tot ce au nevoie acești agricultori pentru lucrările în câmp din perioada următoare.
Guvernul Republicii Moldova cunoaște problemele cu care se confruntă producătorii de cereale și de fiecare dată a venit cu măsuri concrete de suport. Deja au fost alocate 50 de milioane de lei din Fondul de intervenție a guvernului pentru a compensa pierderile agricultorilor în urma secetei. 
Doar în ultimul an am acordat aproape 2 miliarde de lei pentru subvenții și alte tipuri de ajutor în agricultură. Blocarea vămilor și a drumurilor nu este o soluție de a rezolva problemele din sector, nu ajută pe nimeni, dimpotrivă creează probleme oamenilor, transportatorilor, precum și exportatorilor de cereale”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean.

Agricultura în R. Moldova este subvenționată nu ca ajutor, ci subvenționată conform investițiilor făcute. În primul rând trebuie de ajutați oameni care au suferit în urma secetei. Noi nu venim să cerem bani, avem nevoie de schimbarea unor legi”, a declarat un fermier.

După o oră de discuții, premierul Recean a părăsit ședința, iar reprezentanții agricultorilor prezenți au rămas nemulțumiți de soluția propusă. Discuțiile cu reprezentanții Ministerului continuă.

Menționăm că, fermierii solicită ajutor suplimentar de 400 de milioane de lei compensații pentru culturile de porumb și floarea-soarelui semănate în 2023, dar și urgentarea procesului de recepționare a celor 4 000 de tone de motorină din România. De asemenea, producătorii de cereale cer să le fie achitate mai repede subvențiile pentru ratele creditelor bancare și nebancare – cel târziu până la 31 martie. Pentru a găsi o parte din bani, agricultorii propun ca Guvernul să ia un credit.