(VIDEO) Premierul Dorin Recean s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. NATO: „Puteți conta pe asistența noastră”

Adrian Sirbu

Alianța Nord-Atlantică își reconfirmă susținerea pentru Republica Moldova și cere Rusiei să-și retragă trupele de pe teritoriul țării, dislocate în stânga Nistrului. Declarația a fost făcută de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul briefingului comun cu premierul Dorin Recean.

„NATO și R. Moldova lucrează împreună de 30 de ani. În aceste vremuri foarte provocatoare noi ne-am aprofundat parteneriatul. Moscova continuă să aplice presiune pe Moldova, împotriva infrastructurii energetice și să destabilizeze societatea. Moldova a răspuns însă cu determinare. A condamnat războiul de agresiune al lui Putin împotriva Ucrainei și a întărit reziliența în țară. 

NATO susține pe deplin Moldova și respectă independența, suveranitatea și integritatea sa teritorială. Fac un către Rusia să-și retragă forțele din Moldova. Puteți conta pe asistența NATO”, a declarat Stoltenberg.

La rândul său, premierul Dorin Recean a declarat că Moldova se angajează să-și crească capacitățile de apărare.

„Apreciem foarte mult susținerea NATO și a țărilor membre. Noi ne consolidăm capacitățile de apărare și agresiunea Rusiei în Ucraina a provocat eforturi și mai mari pentru noi. Împreună cu prietenii noștri, dezvoltăm reziliența societății și a instituțiilor, precum și capacitățile noastre de apărare. Suntem foarte dispuși să participăm în misiuni internaționale, dar, de asemenea, și în exerciții, care ar consolida capacitățile noastre și interoperabilitatea. Din nou, vreau să exprim aprecierea noastră pentru NATO și statele membre”, a declarat Recean.

La Bruxelles, prim-ministrul participă la Consiliul Nord-Atlantic, prezidat de secretarul general adjunct al blocului, Mircea Geoană, și a avut întrevederi cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

La începutul acestui an, NATO a convenit asupra unui pachet substanțial de sprijin pentru R. Moldova în sectoarele de apărare cibernetică, de comunicare strategică și apărare militară. Iar la summit-ul de la Vilnius, din iulie, țările-membre NATO au convenit că vor continua să intensifice cooperarea practică și politică cu R. Moldova.