(VIDEO) Președintele Maia Sandu a promulgat legea care interzice panglica Sfântului Gheorghe

Ala Găină

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat legea care interzice simbolurile „V” și „Z” și panglica „Sfântul Gheorghe”, folosite de către Rusia în războiul declanșat în Ucraina. Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing, susținut astăzi de șefa statului.

Președinta a menționat că interzicerea simbolurilor agresiunii militare ruse nu presupune o sfidare a Victoriei obținute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Noile prevederi din lege intră în vigoare la momentul promulgării.

„Nu atentează la memoria noastră istorică. Oamenii vor putea în  continuare să-i comemoreze pe eroii care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial în acea conflagrație sângeroasă îndreptată împotriva umanității și a bunei conviețuiri între popoare. Noi ține minte sacrificiul eroilor. Știm cât de mare a fost prețul cu care a fost obținută pacea atunci. Cel puțin 100 de mii de oameni din Moldova și-au pierdut viața pentru ca noi să trăim în pace. De aceea, specularea victoriei din 1945 pentru a promova astăzi o agresiune împotriva Ucrainei este o ofensă adusă memoriei părinților și bunicilor noștri. Datoria noastră era să păstrăm această pace, dar nu am reușit. Războiul din nou bate la ușile noastre.  Războiul începe în noi. Războiul începe prin cuvinte grele aduse vecinului și se termină cu bombardamente și masacre. De aceea nu putem accepta folosirea simbolurilor care sprijină invazia rusă în Ucraina”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu a mai menționat că utilizarea simbolurilor ar fi un comportament criminal.

„Simbolurile pe care le incriminăm nu sunt de acum 77 de ani. Ele se referă la războiul de azi, din Ucraina. […] Cei care azi justifică uciderea ucrainenilor, pot cere mâine uciderea moldovenilor. Nu putem admite ca atrocitățile de azi să fie asociate cu memoria eroilor din Cel de-al Doilea Război Mondial. Nu există glorie în distrugeri și moarte. Trebuie să spunem un NU ferm războiului și simbolurilor acestuia. Să insistăm pe excluderea lor din comunitățile noastre. Locul acestor simboluri este alături de alte simboluri barbare ale distrugerii și morții – la coșul de gunoi al istoriei”, a spus șefa statului.

Liber TV amintește că în Republica Moldova au fost interzise simbolurile şi atributele care promovează acţiuni de agresiune militară, crime de război şi crime împotriva umanităţii. Printre acestea se numără şi panglica bicoloră negru-portocaliu, cunoscută ca şi panglica „Sfântului Gheorghe”, dar şi literele „Z”, „V” etc.  Persoanele care vor răspândi simbolurile interzise, inclusiv în mediul online, vor fi amendate.