(VIDEO) Prioritatea MAN – atragerea investițiilor în municipiul Chișinău prin crearea altor 100 de profiluri noi investiționale
Atragerea investițiilor în municipiul Chișinău prin crearea altor 100 de profiluri noi investiționale, inclusiv cele ce țin de sporirea securității energetice, creșterea veniturilor bugetare și revizuirea mecanismului de aplicare a taxelor locale. Sunt câteva dintre cele mai importante priorități ale echipei MAN în domeniul economic și investițional.
”În ultimii 4 ani veniturile Chișinăului au fost practic dublate. Ne propunem să creștem veniturile bugetare așa cum le-am crescut în ultimii 4 ani. Vom oferi în continuare previzibilitate agenților economici. Este foarte important ca aceștia să cunoască măsurile bugetar-fiscale adoptate de municipalitate. Pentru municipiul Chișinău avem aprobată și pusă în aplicare o politică fiscală previzibila și clară. În premieră, doar în Chișinău vom revizui mecanismul de aplicare a taxelor locale, cu menținerea creșterii acestora la nivelul anului trecut, doar cu 6,1%, pentru că nu putem pune presiune pe agenții economici ajustând aceste taxe la rata medie inflației din 2022, care a fost 28,62%. Este foarte important ca agenții economici să cunoască aceasta inițiativă a noastră pentru tot mediul de afaceri din Chișinău”, a declarat candidatul pentru CMC, Olga Ursu.
Echipa MAN susține că mun. Chișinău este un oraș ce oferă oportunități de investiții, cu o piață în creștere și un climat favorabil pentru afaceri datorită unui șir de aspecte, precum costuri competitive pe piața forței de muncă și la închirierea spațiilor comerciale, infrastructură dezvoltată, sistem de transport public în modernizare, infrastructură de internet rapidă. De asemenea, sunt anunțate investiții pentru sprijinirea tinerilor antreprenori.
”Pe teritoriul municipiului Chișinău vom examina și vom crește suportul pentru tineri în cadrul HUB-ului start-up de până la 5000 de persoane instruite în toate domeniile antreprenoriale, vom facilita continuu accesului la servicii de consultanță și asistență în afaceri, și vom oferi un suport pentru 500 de afaceri inițiate. Educația antreprenorială va fi inclusă ca obiect opțional în curricula educațională, iar acest fapt va avea multiple beneficii pentru elevi, societate și economie. Vom contribui la dezvoltarea abilităților esențiale, stimularea creativității și inovării, înțelegerea economiei și pregătirea viitoare a forței de muncă. Este important ca această schimbare să fie bine implementată și susținută de resurse adecvate pentru a avea un impact pozitiv semnificativ. Vom crește stimulentele pentru tinerii angajați în sectorul bugetar. Astăzi avem un suport în acest sens de 2000 de lei lunar și intenționăm să majorăm această sumă. Ne dorim ca tinerii să rămână acasă, să își întemeieze aici familii și să dezvolte afaceri”, a mai declarat Olga Ursu.
Candidatul MAN a vorbit și despre Programului de Locuințe pentru tineri și tinerele familii, la nivel de municipiu, care presupune plata compensațiilor pentru acoperirea parțială a creditului ipotecar.
De asemenea, va fi dezvoltat conceptul de R&D – Cercetare și Dezvoltare, un spațiu amenajat în acest scop pentru 200 de tineri.
”Acest concept va acționa în calitate de zonă destinată pentru diferite industrii, și va oferi o platformă organizațională cu un set de instrumente inovatoare, precum și noi abordări pentru a accelera transformarea economiei municipale , a eficientiza practicile de inovare corporativă, prestării de servicii, sprijinirea de parteneriate de afaceri noi, crearea unor noi locuri de muncă, a atrage investiții directe locale și străine în dezvoltarea în ansamblu a economiei municipiului Chișinău”, a mai adăugat Olga Ursu.
Și, nu în ultimul rând, un accent sporit va fi acordat Programului de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii.
”Programul urmează a fi focalizat îndeosebi pe întreprinderile de tip MICRO, apoi cele MICI și apoi cele MIJLOCII, prin acțiuni de creștere a eficienței activității de planificare a afacerilor, a activității investiționale și de reducere a costurilor de finanțare a activității IMM-urilor. Ne propunem să aducem toate Întreprinderile Municipale la un randament ridicat de eficiență, cu introducerea indicatori de performanță pentru management, așa cum avem deja exemplul ÎM Regia Autosalubritate, cu implementarea proceselor de digitalizare a ÎM pentru a eficientiza cheltuielile operaționale, cu transparentizarea activității acestora si menținerea coeficienților financiari și operaționali la standardele acceptabile pentru organizațiile internaționale. Modernizarea bazei tehnico-materiale, majorarea salariilor lucrătorilor în primul rând, crearea condițiilor confortabile de lucru, îmbunătățirea comunicării cu clienții, majorarea bazei de clienți, elaborarea și implementarea planurilor de dezvoltare corporativă pe termen mediu si lung, dar și multe altele”, a precizat Olga Ursu.
Olga Ursu a mai reiterat că echipa MAN va continua implementarea proiectelor mari, care sunt estimate la 2,5 miliarde de lei în așa domenii precum eficiență energetica, apă și canalizare, infrastructura de drumuri, managementul deșeurilor și reabilitarea râului Bîc și a teritoriului adiacent acestuia.