(VIDEO) ”Prioritățile sunt clare”. Mihai Popșoi, noul ministru de Externe a depus jurământul de învestire

Ala Găină

Mihai Popșoi, noul ministru de Externe de la Chișinău, a depus jurământul în dimineața zilei de luni în cadrul unei ceremonii desfășurate la Președinție și în prezența premierului și a președintelui Republicii Moldova.

„Această funcție este o mare onoare și o mare responsabilitate, de aceea mă simt onorat, însă prioritățile sunt clare, continuarea parcursului de integrare europeană. Ministerul de Externe va consolida dialogul politic atât cu țările membre, cât și cu Bruxellesul, ajutând astfel ministrul responsabil de afaceri europene”, a declarat Mihai Popșoi.

Președinta Maia Sandu i-a urat succes noului ministru, menționând că acesta a contribuit semnificativ la stabilirea și consolidarea relațiilor Republicii Moldova cu alte state.

„Mă bucur că Mihai Popșoi se alătură Guvernului. Domnul Mihai Popșoi are o pregătire academică solidă și s-a remarcat printr-o activitate intensă pe platforma diplomației parlamentare. Dânsul a contribuit semnificativ la stabilirea și consolidarea relațiilor Republicii Moldova cu alte state sau cu organizații internaționale. Este cunoscut de partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova, a muncit alături de alți colegi din Guvern pentru ca să creșetem încrederea partenerilor în Republica Moldova. Obiectivele noastre pe domeniul politicii externe rămân aceleași, să ancorăm definitiv Republica Moldova în lumea liberă, să întreprindem pași decisivi pe calea integrării europene și bineînțeles să reprezentăm interesele Republicii Moldova, interesele cetățenilor noștri”, a declarat Maia Sandu.

Întrebat despre care va fi poziția în comunicare cu Rusia, acesta a răspuns : „Poziția Republicii Moldova în comunicare cu Federația Rusă, ca și cu orice alt stat, este una principială, bazată pe interesul național al Republicii Moldova. Doar în baza interesului cetățenilor, în baza suveranității, independenței și unității teritoriale ale Republicii Moldova, acesta fiind fundamentul relației noastre atât cu Federația Rusă, cât și cu orice alt stat”. 

Totodată Dorin Recean a anunțat că joi va solicita în Parlament modificarea structurii guvernamentale „Dincolo de vicepremier pe afaceri externe vom avea și vicepremier pe integrare europeană, fără portofoliu, care va conduce efortul nostru de integrare europeană. De aici încolo avem de muncit pe ambele dimensiuni”, a precizat Recean.

Amintim că pe 24 ianuarie, Nicu Popescu și-a anunțat demisia din funcția de ministru de Externe din motive personale. Cu toate acestea, el a spus că își va aduce contribuția pentru continuarea parcursului european al țării. În aceeași zi, Nicu Popescu a fost decorat de Maia Sandu cu cea mai înaltă distincție Ordinul Republicii, în semn de înaltă apreciere a profesionalismului.