(VIDEO) Procuratura Anticorupție inițiază un proces penal pentru a investiga circumstanțele în care a fost desfășurat și anulat concursul pentru ocuparea funcției de procuror general

Ala Găină

Procuratura Anticorupție (PA) a demarat astăzi un proces penal, în vederea elucidării tuturor circumstanțelor care au dus la anularea concursului pentru suplinirea funcție de procuror general. Șefa PA, Veronica Dragalin, a menționat că ea însăși se va ocupa de această anchetă și că nu va nominaliza un subaltern, calificând cazul drept „sensibil”. Dragalin a avertizat că persoanele care vor încerca să influențeze procesul penal ar putea fi trase la răspundere.

„PA are competența de a investiga potențiale acte cum ar fi abuz de serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, neglijență în serviciu sau încercarea de a influența pe cineva prin promisiuni, presiuni sau alte metode. Deci este vorba de o potențială corupere pasivă, corupere activă. (…) Am decis să-mi asum personal această investigație. Nu vreau să pun un subaltern de-al meu în poziția să investigheze un caz atât de sensibil. Ar putea fi vorba de membrii CSP, ar putea fi necesar să fie audiați, dar și candidații la concurs”, a declarat Dragalin.

Șefa Procuraturii Anticorupție a precizat că nu este vorba de un dosar penal, ci o fază inițială de investigație. Ulterior se va decide dacă este deschis dosar penal. Veronica Dragalin a precizat că a decis deschiderea procesului penal fără ca cineva să i se ceară acest lucru.

„Procesul penal e o fază inițială de investigație, înainte de a fi pornit un dosar penal. În această fază, legea ne permite să folosim anumite instrumente: putem ridica acte și documente relevante, putem audia martori, ca să putem ajunge la o soluție. Sunt două posibilități: de a refuza pornirea unui dosar penal, pentru că nu sunt probe sau dispunerea începerii urmăririi penale. Dacă e pornit un dosar penal, atunci legea ne permite să folosim și alte instrumente, pentru a determina dacă există suficiente probe ca acest caz să fie trimis în judecată”, a adăugat Dragalin.

Consiliul Superior al Procurorilor a anulat miercuri, 28 februarie, concursul pentru funcția de procuror general, în cadrul căruia Octavian Iachimovschi a acumulat cel mai mare punctaj, deoarece membra Consiliului, Olesea Vîrlan, l-ar fi depunctat nejustificat pe Ion Munteanu. Vîrlan a recunoscut că a greșit în privința notei de 3,5 acordată actualului procuror general interimar, dar a dat asigurări că nu a făcut-o din reavoință.