(VIDEO) Reacția lui Vasile Bolea după excluderea partidului ”Șansă” din cursa electorală: ”Condamn cu vehemență acțiunile guvernării”

Adrian Sirbu

Vasile Bolea, candidatul partidului ”Renaștere” pentru funcția de primar, a venit cu o reacție în urma deciziei CSE privind excluderea partidului “Șansă” din alegerile locale generale care vor avea loc la data de 5 noiembrie.

Bolea, care este de asemenea deputat în Parlamentul Republicii Moldova, în trei legislaturi, a denunțat această acțiune drept ”un dezmăț total”, acuzând guvernarea PAS de abuz de putere și încălcarea legislației. Acesta a descris situația ca fiind fără precedent, subliniind un abuz flagrant al resurselor administrative și manipularea procesului electoral.

”Condamn cu vehemență acele acțiuni pe care le întreprinde această guvernare. Asemenea alegeri eu nu am văzut niciodată. Asemenea proces electoral eu niciodată nu am văzut, asemenea dezmăț, utilizarea de resurse administrative în exces și abuziv, încălcarea de legislație. Ceea ce s-a întâmplat astăzi probabil va fi condamnat de viitoarele generații. Sunt convins că cei care astăzi încălcând legislația au adoptat asemenea decizii, inclusiv vor fi condamnați de instanțele de judecată din Republica Moldova și de instanțele judecătorești europene, că ceea ce s-a produs astăzi, numai democrație nu poți numi. Această intervenție crasă a CSE în procesul electoral, în ultima zi de campanie electorală, în limba rusă se numește ”perebor”, a comunicat Bolea într-o intervenție live.

Vasile Bolea și-a prezentat susținerea față de Cristina Vulpe și i-a promis că îndată ce va ajune în funcția de primar, acesteia îi va reveni funcția de viceprimar, pentru a putea duce până la capăt tot ceea ce a promis în campania electorală pentru cetățeni, subliind că viziunile partidului ”Renaștere” nu diferă foarte mult de cele ale partidului ”Șansă”.

”În primul rând acest mesaj îl adresez doamnei Vulpe, sincer să vă spun ceea ce s-a întâmplat pentru mine sunt niște chestiuni care eu am mai trăit cândva, fiind sportiv de performanță, atunci când jucam cu diferite echipe și când arbitrul, cel care trebuie să dirijeze jocul și trebuie să vegheze ca nimeni să nu încalce regulile de joc, atunci când arbitrul fiind o persoană neutră, de fiecare dată lua poziția unei alte părți. Și în situația respectivă, CSE care este emanația acestei guvernări, acționează în detrimentul regulilor de joc democratice, în detrimentul acelor reguli internaționale și standarde internaționale în materie electorală. Imediat ce Vasile Bolea va intra în funcția de primar general al Capitalei, dar eu sunt convins că vom avea un rezultat bun și o susținere din partea cetățenilor, vă promit că vă veți regăsi în echipa primarului general Vasile Bolea. Vă veți regăsi în această echipă și vă ofer această Șansă, împreună să realizăm acele proiecte și promisiuni electorale cu care am venit și eu, și Dvs. Am văzut cum cei de la guvernare au folosit în exces resursele administrative, eu acum vorbesc despre campania din Chișinău. Eu nu cred că lor le face față să lupți împotriva unei femei în așa hal și prin niște procedee interzise, într-o democrație veritabilă la ce aspiră guvernarea de astăzi. Ei doar vorbesc despre acest lucru. Eu vă promit că odată ce voi fi ales în calitate de primar general, un fotoliu de viceprimar în municipalitate vă este asigurat, pentru că să facem tot posibilul ca peste 4 ani de zile chișinăuienii să aibă mai puține probleme și chișinăuienii să vorbească despre mai multe realizări pe care a făcut-o echipa partidului ”Renaștere”, echipa lui Vasile Bolea, alături de Dvs. Doamna Cristina Vulpe”, a menționat candidatul partidului ”Renaștere”, Vasile Bolea.

Guvernarea a fost, de asemenea, acuzată de a folosi pretextul unui presupus ”război hibrid” dus de Federația Rusă împotriva Republicii Moldova pentru a justifica acțiunile împotriva opoziției. Bolea și-a exprimat convingerea că aceste tactici vor fi respinse de cetățeni și condamnate de instanțele judecătorești naționale și europene.

”Ceea ce face guvernarea de astăzi numai democrație nu poți să numești. Ceea ce face guvernarea de astăzi este în afara tuturor regulilor și standardelor internaționale. Ei au schimbat regulile pe parcursul jocului. Ei au sfidat hotărârile Curții Constituționale. Ei sunt cei care stabilesc ce hotărâri să le execute și care nu, ei au schimbat regulile de joc pe parcursul jocului, stabilind o listă a celor incomozi, vorbind sau făcând un pretext războiul hibrid al Federației Ruse împotriva Republicii Moldova”, a conchis acesta.

Candidatul ”Renaștere” a încheiat cu un îndemn la unitate și angajamentul că odată ales primar, va lucra pentru realizarea promisiunilor electorale și va îmbunătăți condițiile de viață ale locuitorilor orașului.

 

Amintim că Partidul „Șansa” a fost exclus din cursa electorală pentru alegerile din 5 noiembrie. Anunţul a fost făcut de premierul Dorin Recean, după ședința Comisiei Situații Exepționale.

„După şedinţa CSE s-a dispus anularea înregistrării concurenților electorali desemnați de partidul politic „Șansa” în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie”, a punctat premierul.