(VIDEO) Scandal între Primărie și Guvern, după ce Moldexpo a trecut în gestiunea Executivului

Ala Găină

Este scandal mare pe rețelele sociale. Mărul discodiei constituie decizia Comisiei Situații Excepționale, care a dispus trecerea Centrului de plasament al refugiaților de la „Moldexpo” în gestiunea Guvernului. Acest lucru l-a nemulțumit pe primarul capitalei, Ion Ceban, care acuză guvernarea că ar dori să-și asume meritele pentru ceea ce a organizat primăria în ultimele trei săptămâni privind gestionarea fluxului de refugiați. 

„Sunt surprins de decizia nocturnă a Guvernului. Am auzit, din start, că vor să-l înschidă, acum că trece în gestiunea Guvernului. Niciun bănuț nu a fost alocat de autoritățile centrale până acum. Raider din partea Guvernului pe timp de noapte. La miez de noapte a venit Cancelaria de Stat la Moldexpo.  Oamenii care au sarcini concrete. Nu uitați că acolo sunt bunurile Primăriei Chișinău care sunt amenajate și instalate”, a declarat Ion Ceban.

Potrivit lui Ceban, decizia Guvernului ar fi fost luată în contextul vizitei unor înalți oficiali în Republica Moldova.

„Are asta o legătură cu venirea înalților oficiali cum ar fi președintele României, Ministrul Afacerilor Externe al Spaniei și Seful Comisiei Europene de săptămâna viitoare?
Cred că da!
După ce nu au realizat nimic la Moldexpo se vor duce să arate cât de bine au gestionat procesul.
Rușine!”, a scris Ceban pe facebook.

De altă parte, reprezentanții Guvernului se justifică și resping acuzațiile.

„Centrul temporar de plasament pentru persoanele refugiate din Ucraina din cadrul Moldexpo, nu se închide, rămâne funcțional, cu aceeași destinație, dar trece în gestiunea Guvernului. Acest lucru se face în scopul conjugării eforturilor privind implementarea Planului Operațional ONU pentru Refugiați și prestării serviciilor de asistență refugiaților cu implicarea personalului”, se menționează în reacția Guvernului.

Potrivit datelor Primăriei Chișinău, de la începutul războiului, Moldexpo a găzduit circa 15 mii de persoane.