(VIDEO) Scandalul din justiție continuă. Veronica Dragalin: „Mesajele citate nu sunt din telefoanele ridicate de la Platon în 2016”

Ala Găină

Scandalul din justiție pare să capete amploare tot mai mare. Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a făcut câteva precizări în legătură cu mesajele pe care le-a primit în legătură cu Tatiana Răducanu. Șefa PA a subliniat, într-o intervenție telefonică pe care a avut-o în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV, că toate SMS-urile nu sunt din telefoanele consficate de la Platon din 2016.

Acestea ar fi ajuns la Dragalin în prima jumătate a lunii trecute, după care a urmat examinarea și începerea unui proces penal în ultima zi a lunii aprilie.

„Ca să nu ducem publicul în eroare, vreau să fie foarte, foarte clar. Citațiile din scrisoare, mesajele pe care le-am citat nu sunt din telefoanele ridicate de la Veaceslav Platon în 2016. Repet: acestea nu sunt mesaje din trei telefoane ridicate de la Platon în 2016”, a subliniat șefa Procuraturii Anticorupție.Veronica Dragalin și-a motivat, de asemenea, și decizia în baza căreia a trimis scrisoarea și persoanelor care nu au trecut procesul de evaluare. Aceasta a spus că a considerat necesar respectivul pas pentru că informațiile generează posibilitatea ca drepturile fundamentale ale participanților la o evaluare echitabilă să fi fost încălcate.

„Consider că eu ca procuror, când posed o astfel de informație, am obligația de a apăra drepturile recunoscute de Constituția Republicii Moldova, de Convenția Europeană a Drepturilor Omului și am considerat necesar să-i informez”, a declarat Veronica Dragalin.

„Eu personal l-am informat pe Igor Grosu, președintele Parlamentului, despre circumstanțele exacte: cum, de unde sunt aceste mesaje”, a mai spus Dragalin. Potrivit șefei PA, scrisoarea scursă în presă a fost trimisă atât la Președinție cât și la Guvern.

Tatiana Răducanu, membră a Comisiei Pre-Vetting, a demisionat după ce în presă a apărut o scrisoare în care șefa Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin ar pune la îndoială integritatea acesteia.

Uneori lucrurile în curățarea justiției se mișcă mai greu decât de dorim, uneori există și obstacole, dar evaluarea este unica modalitate de a avea pe termen lung un sistem cu oameni integri, chiar dacă acest lucru îi sperie astăzi pe mulți. Procesul de vetting trebuie să continue, acum el începe în sistemul procuraturii. În legătură cu scrisoarea menționată, sunt nevoită să-mi declar demisia de membră din ambele comisii de evaluare pentru a nu pune în pericol întregul proces de vetting”, se arată în scrisoarea transmisă de Tatiana Răducanu Parlamentului.