(VIDEO) Șeful Energocom: „Dacă Moldova va cumpăra gaz rusesc, va susține războiul din Ucraina”

Adrian Sirbu

Deși ministrul Energiei Victor Parlicov, dar și premierul Dorin Recean au admis că Moldova ar putea să procure din nou gaze de la compania rusească Gazprom chiar din această primăvară, șeful Companiei de Stat „Energocom”, Victor Bînzari afirmă că aceasta ar însemna că Moldova „să finanțeze războiul Rusiei împotriva Ucrainei”. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV

Victor Bînzari susține însă că Moldova trebuie să caute alte soluții și să nu ajungă la gazul rusesc.

„Eu tot timpul o să fiu pentru pace și nu o să încerc să alimentez un război care este la hotar, pentru că acest război ne afectează strict și pe noi. Atât direct, cât și indirect. Din acest motiv, am și spus, noi vrem să aducem LNG gaz lichefiat din America, ca să demonstrăm că noi putem fi independenți”, a precizat Bînzari.

Republica Moldova a renunțat la gazul rusesc de la sfârșitul anului 2022 și s-a reorientat pe piețele din vest, după ce Gazporm a redus cantitatea livrată Chișinăului la 5,7 milioane metri cubi/zi. Întreaga cantitate de  metan a fost redirecționată către partea stângă a Nistrului în schimbul energiei electrice.