(VIDEO) SIS: Un cetățean georgian, anunțat în căutare de INTERPOL pentru terorism, reținut la intrarea în R. Moldova

Ala Găină

La sfârșitul săptămânii trecute, autoritățile cu atribuții în asigurarea securității statului au intervenit în baza informațiilor operative pentru reținerea unor persoane suspectate de apartenență la organizații teroriste, în conformitate cu alerta INTERPOL.

Printre acestea se afla un cetățean al Republicii Georgia, în vârstă de 20 de ani, pe numele căruia autoritățile de drept din Statele Unite ale Americii au emis mandat de arest pentru comiterea infracțiunii de terorism. Persoana s-a prezentat la intrarea în Republica Moldova, împreună cu un alt cetățean al Republicii Georgia, de 19 ani, pasageri la ruta aeriană „Istanbul-Chișinău”.

Cei doi au fost reținuți după ce au coborât din aeronavă și escortați pentru verificări suplimentare. Ca urmare, ofițerii SIS de comun cu angajații Poliției de Frontieră au depistat documente ce confirmă pregătirea acestora în centre specializate de antrenament militar, precum și materiale multimedia cu conținut de natură teroristă.

”Serviciul de Informații și Securitate este împuternicit să colecteze, analizeze şi să valorifice informaţiile despre potenţialele riscuri şi ameninţări la adresa securităţii antiteroriste, obținute în urma desfăşurării activităţii informative şi contrainformative”, anunță SIS într-un comunicat de presă.

Cetățeanul căutat prin INTERPOL a fost documentat și plasat în izolatorul de detenție preventivă al Direcției de Poliție mun. Chișinău, iar cel de-al doilea cetățean georgian a fost declarat persoană inadmisibilă pe teritoriul Republicii Moldova și a fost returnat în R. Turcia.