(VIDEO) Sondaj: Peste 50% dintre cetățeni consideră că licitația de la Aeroportul Internațional Chișinău este trucată

Adrian Sirbu

55% dintre cetățeni consideră că licitația de la Aeroportul Internațional Chișinău este trucată și se încearcă să fie declarată câștigatoare compania care convine celor de la putere. Asta arată cel mai recent sondaj IMAS, prezentat astăzi.

În același timp, doar 17% cred că în cadrul licitației de la Aeroport, autoritățile sunt corecte și transparente, în timp ce 28% nu cunosc răspunsul la întrebare.

Studiul a fost realizat până în 19 mai, pe un eșantion de 1.088 de oameni din 89 de localități. Marja de eroare este de trei la sută.

Licitația spațiilor comerciale de la aeroport a provocat un răsunător scandal în spațiul public, iar conducerea APP și ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, au fost acuzați că au favorizat compania franceză „Lagardere” să câștige licitația.  Și asta după ce mai multe voci au denunțat faptul că o bună parte din condițiile de participare la concurs se pliază exact pe parametrii companiei franceze și sunt făcute în așa fel încât nicio altă companie să nu poată fi eligibilă, fapt care ar presupune că autoritățile intenționează să trucheze concursul.

În 3 mai, Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat că licitația pentru închirierea spațiilor din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) va fi relansată, însă cu schimbarea condițiilor de participare. Anterior, în 25 martie, APP a prelungit, a doua oară consecutiv, termenul de depunere  a dosarelor pentru participarea la licitația privind închirierea spațiilor comerciale de la aeroport, după ce în concurs s-a înscris doar compania franceză „Lagardere”. Asta după ce anterior, la primul concurs eșuat a mai participat o companie care s-a înscris în ultimul moment.

La a treia tentativă, Comisia de licitație a decis să prelungească până în data de 15 aprilie 2024 perioada în care pot fi depuse dosarele de participare, iar concursul propriu-zis urma să aibă loc în data de 17 aprilie, doar că și acesta din urmă a fost anulat.

Faptul că francezii de la „Lagardere” sunt vădit favorizați o confirmă și corespondența dintre ei și autoritățile de la Chișinău de-a lungul anului trecut, dar și faptul că, înainte să fie anunțată intenția de a scoate la licitație spațiile de la aeroport, aceștia și-au înregistrat o firmă în R. Moldova, cu aceeași denumire, cu adresa juridică într-un fost cămin din sectorul Buiucani al Capitalei.

Amintim că Procuratura Anticorupție (PA) a inițiat un proces penal pe cazul licitației spațiilor comerciale din incinta Aeroportului Internațional Chișinău. PA a solicitat administrației Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) mai multe copii autentificate ale documentelor ce vizează desfășurarea licitației, întrucât „materialele acumulate (n.r. de PA) denotă circumstanțe dubioase și pretinse acțiuni ilegale”.

Analiza materialelor acumulate denotă circumstanțe dubioase și pretinse acțiuni ilicite de favorizare a unei companii în detrimentul unui proces transparent și echitabil de organizare a licitației publice, care lezează interesul statului”, potrivit PA.