(VIDEO) “Totul plutește într-o largă obscuritate”, spune Igor Munteanu despre modul în care sunt gestionate proprietățile publice în R. Moldova, inclusiv aeroportul

Adrian Sirbu

Gestionarea achizițiilor sau transmiterea spațiilor comerciale de la aeroport prin achiziții eșuate arată foarte clar lipsa de capacitate a Agenției Proprietății Publice (APP), dar și faptul că statul își gestionează extrem de prost proprietățile. Declarația a fost făcută de liderul Coaliției Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, făcută în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4. „Totul plutește într-o largă obscuritate”, a spus politicianul, care a mai adăugat că trebuie „schimbat acest carusel sau grădiniță de copii”, notează Ziua.md

Sunt foarte nemulțumit de serviciile oferite în aeroport. Am stat o oră și jumătate la controlul de pașapoarte săptămâna trecută. Laudele actualului ministru (cu privire la creșterea numărului de pasageri n.r.) sunt laudele muștii la arat. Infrastructura este indisponibilă, adică nu există suficiente terminale. Felul în care a plecat fostul director al aeroportului a rămas în continuare învăluită în mister. Nu a existat o investigație privind motivele plecării managerilor de bună calitate din acest sistem. Domnul Vozian a spus că nu mai tolerează să fie sunat și să i se spună ce să facă din partea unor oficiali statului. Gestionarea achizițiilor sau transmiterea spațiilor comerciale prin achiziții eșuate arată foarte clar lipsa de capacitate a APP-ului și a oamenilor care încearcă să își asume aceste laude. (…) Ar fi fost o idee să căutăm un alt manager, să înțelegem de ce investitorii nu se bat pentru aeroportul Chișinău sau, poate se bat  dar învăluiți în obscuritate, cum a fost cazul cu Lagardere care până la urmă își rezolvă, am impresia, interesul de a ocupa spațiile, în condițiile în care Procuratura deja a spus că va iniția niște investigații pe deciziile care s-au luat. Totul plutește într-o largă obscuritate”, a declarat Munteanu. 

Liderul CUB a mai adăugat că, în prezent, statul în continuare are foarte multe companii cu probleme și un director neexperimentat în fruntea APP. 

„Pornind de la faptul că statul își gestionează extrem de prost proprietățile. Statul în continuare are foarte multe companii cu probleme. Din 246 de companii de stat, 60% sunt în faliment tehnic. Asta vorbește despre faptul că guvernarea trebuie să privească mult mai liberal lucrurile. Trebuie să transmiteți proprietății într-o gestionare un unor licitații sau a unor achiziții cât mai transparente și cât mai orientate spre scopul de a servi intereselor cetățenilor. APP gestionează în acest moment un  volum de aproximativ 140 de miliarde de lei proprietăți publice. Este o sumă uriașă. Asta înseamnă și responsabilități, nu pui un director de agenție, cu tot respectul pentru actualul director, care nu prea are experiență în achiziții publice care nu avea totuși a ieșit din niște instituții de educație universitară. Cauți niște oameni care să fie loiali interesului public și, în același timp, să rezolve problemele și asta este o problemă care fără îndoiala va rămâne pentru 2025. Trebuie de schimbat acest carusel sau grădiniță de copii”, a adăugat Munteanu.