(VIDEO) Traian Băsescu: „S-ar putea ca viitorul președinte al României să fie un președinte al Unirii”

Ala Găină

„S-ar putea ca viitorul președinte al României să fie un președinte al Unirii”. Declarația aparține fostului președinte al României, Traian Băsescu și a fost făcută în cadrul emisiunii „În context” de la postul public de televiziune. Potrivit lui Băsescu, Unirea cu România ar fi calea cea mai rapidă pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. 

„Va trebui înțelepciune. Îmi e greu să am o evaluare cine va fi președinte. Dar am evaluarea mea că s-ar putea ca viitorul președinte să fie cel care să fie un președinte al unirii, la fel cu viitorul președinte al Republicii Moldova. Vom vedea, dar s-ar putea, ca nevoie de securitate, în condițiile în care România n-ar putea interveni pe teritoriul Republicii Moldova, din cauza prevederilor Tratatului Nord-Atlantic, a NATO, s-ar putea la un moment dat, chiar din motive de securitate, să fie mai bine ca Republica Moldova să fie unită cu România”, a declarat fostul președinte al României, Traian Băsescu.

Mai mult, Traian Băsescu spune că Unirea cu România este calea cea mai rapidă pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

„Atunci era o formulă: unirea cu România. E valabilă și acum, depinde câți ani veți decide că vreți să stați în procesul de aderare. Dacă vreți o intrare rapidă, unirea cu România e soluția. Dacă doriți o soluție lentă, de bună seamă că puteți intra și fără unire cu România, dar durează”, a mai declarat Băsescu.

Întrebat dacă România va apăra Republica Moldova, în eventualitatea în care Rusia va ataca țara noastră, Băsescu a răspuns:

„Nu, România nu poate interveni în afara frontierelor sale decât dacă este atacată. Asta e tratatul NATO, România nu poate să fie stat agresor intrând pe teritoriul altui stat, care nu-i membru NATO. Deci nu are România cum să-și trimită armata peste Prut atâta timp cât suntem două state independente și suverane”, a declarat Băsescu.