(VIDEO) Tudor Ulianovschi, despre noul ministru de Externe: „Numirea unei persoane fără experiență diplomatică înseamnă să-ți dai șuturi în propria poartă”

Ala Găină

„Numirea în fruntea diplomației Republicii Moldova într-un context geopolitic extrem de complicat a unei persoane care nu are experiență diplomatică sau guvernamentală este să-ți dai șuturi în propria poartă și este o cale sigură spre eșec”. Declarația aparține fostului ministru de Externe, Tudor Ulianovschi și a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4. Potrivit lui, un ministru de Externe ar trebui să vină din mediul diplomatic. 

Consider că numirea în fruntea diplomației Republicii Moldova într-un context geopolitic extrem de complicat a unei persoane care nu are experiență diplomatică sau guvernamentală este să-ți dai șuturi în propria poartă și este o cale sigură spre eșec. Sunt foarte multe personalități din sistemul diplomatic care activează sau au activat, care pot exercita cu brio funcția respectivă. Această mișcare o văd ca una politică, deci putem examina și din punct de vedere a subordonării politice a diplomației Republicii Moldova. Sper să nu fie așa”, a declarat Tudor Ulianovschi.

Mai mult, diplomatul spune că există riscul, ca noul Ministru de Externe să „încurce politețea cu mesajele diplomatice”.

„Este evident faptul că, dacă ne uităm și peste Prut, România, miniștrii de Externe au venit din sistemul diplomatic sau din sistemul guvernamental de la Nicolae Titulescu încoace și nu este fezabil pentru o persoană care are zero experiență pe diplomație pentru Republica Moldova să învețe din mers atunci începi să exerciți o funcție atât de importantă, care presupune negocieri dure, calitatea de a citi printre rânduri semnale și mesaje, or consider că există riscul ca domnul Popșoi să încurce uneori politețea cu mesajele diplomatice”, a mai adăugat el.