(VIDEO) Va cere Transnistria alipirea la Rusia? Lilian Carp: „Sunt suficiente pârghii pentru a ține sub control”

Ala Găină

Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică susține că autoritățile de la Chișinău au pârghii prin care pot controla situația din stânga Nistrului. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Impact Global de la TVR MOLDOVA.

Declarația șefului Comisiei parlamentare pentru securitate a fost făcută în contextul în care, peste două zile, la Tiraspol este anunțat un congres al așa-zișilor deputați de toate nivelurile în legătură cu pretinsele presiuni economice din partea Chișinăului. Referitor la acest eveniment, în spațiul public au apărut, săptămâna trecută, informații precum că la congres ar urma să fie făcut și un așa-zis demers de anexare a regiunii la Rusia.

„La moment nu există careva informații că s-ar încerca destabilizări. Liderii de la Tiraspol conștientizează că pot avea consecințe ale acțiunilor lor. (…) Moscova încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova, își activează mai multe conserve, agenți de influență.(…)

Cu certitudine, ceea ce cunoaștem la etapa actuală, nu ar exista anumite informații că la data de 28 s-ar încerca destabilizarea în stânga Nistrului. (…)

Nu există un hotar comun în care Federația Rusă ar putea să intervină. Liderii de la Tiraspol știu foarte bine că am modificat Codul Penal. Dacă acțiunile anterioare nu cad sub incidența Codului Penal privind separatismul, toate acțiunile lor care le-ar putea lua de acum încolo ar putea avea consecințe. Noi avem și alte pârghii care ar putea să influențe anumite decizii în stânga Nistrului”, a spus Lilian Carp, întrebat despre pretinse scenarii de anexare a Transnistriei la Rusia, la solicitarea guvernării autoproclamate de la Tiraspol.

Parlamentarul a mai precizat că în urma unei astfel de decizii vor suferi în primul rând transnistrenii, care își vor pierde piața de desfacere din Uniunea Europeană.

Cu un comentariu în acest sens a venit anterior și Biroul de Reintegrare.

„Referitor la informațiile care circulă în spațiul public, privind evenimentul preconizat la Tiraspol pentru data de 28 februarie curent, precizăm că Biroul politici de reintegrare urmărește cu atenție situația din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali. Din informațiile de care dispunem, nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora. Suntem convinși că Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți”, se arată în comentariul Biroului pentru Reintegrare.

Și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a fost întrebat ce crede despre zvonurile despre o eventuală solicitare a Tiraspolului de a se uni cu Federația Rusă. Liderul de la Kiev a declarat că nu crede că așa ceva se poate întâmpla.