(VIDEO) Valeriu Lazăr, despre licitația de la Aeroport: Nu dați foc la casă, oameni buni!

Ala Găină

Inițiativa de a da în arendă spațiile comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău este lipsită de scop strategic. De această părere este fostul ministru al Economiei în patru guverne Valeriu Lazăr. El a făcut declarația la emisiunea Puterea a patra de la N4.

”Orice acțiune de acest gen, pe termen scurt-mediu, trebuie să fie subordonată unui obiectiv strategic. Știe cineva care este acest obiectiv strategic? Eu nu înțeleg. Adică obiectivul strategic trebuie să fie dezvoltarea sustenabilă, durabilă a acestui activ foarte important. Eu n-am văzut încă o decizie – bâlbâială. Politicienii spun că ”nu trebuie”, practicienii din Guvern spun că, „da, ar fi o soluție”. Eu n-am înțeles, dacă cineva a înțeles, ajutați-mă să înțeleg și eu. Eu nu am văzut studiu de impact, studiu de fezabilitate – nu e clar”, a explicat Valeriu Lazăr.

El a precizat că aeroportul are atât elemente atractive, cât și neatractive. Printre cele dintâi sunt spațiile comerciale, care își oferă bani, fără mari investiții, deoarece ele au fost deja făcute. Tot de ce e nevoie este capitalul circulant, adică banii pentru procurarea mărfurilor.

”Alături e nevoie însă de investiții în infrastructura aeroportuară. Spuneți-mi, oameni cu rațiune, dacă urmărești obiectivul strategic să găsești un investitor care să ia totul și să facă investiții, păi, când tu rupi de acolo partea asta dulce, ea sporește atractivitatea acestui activ? Sigur că nu!”, a punctat fostul ministru.

El a mai spus că și pretextul folosit de autorități despre prezența la aeroport a unor reprezentanți ai fostului concesionar nu este o justificare pentru ceea ce fac acum autoritățile cu aeroportul.

”Da, eu înțeleg că acolo sunt niște ”șoareci”, cum le spun ei. Totuși, nu dați foc la casă, oameni buni, în speranța că o să fugă șoarecii! Șoarecii s-ar putea ascunde – noi o să rămânem fără casă!”, a subliniat Lazăr.

El s-a arătat convins că problemele de la aeroport pot fi soluționate mult mai eficient și transparent decât o face guvernarea PAS, inclusiv cu actualii rezidenți ai spațiilor comerciale, prin măsuri fiscale.