(VIDEO) Valeriu Ostalep, expert în securitate: „Chișinăul și Tiraspolul trebuie să se afle într-un dialog permanent”

Adrian Sirbu

„Atât Chișinăul, cât și Tiraspolul trebuie să aibă un dialog permanent”. O spune Valeriu Ostalep, expert în securitate și fost viceministru de Externe, în cadrul emisiunii Morari.live, prezentată de jurnalista Natalia Morari. Potrivit lui, locuitorii din regiunea transnistreană așteaptă decizii înțelepte din partea Chișinăului și să le fie oferite explicații cu privire la aceste decizii. 

„De peste 10 ani, spun că atât Chișinăul, cât și Tiraspolul trebuie să aibă un dialog permanent. Acolo (n.r. în stânga Nistrului) sunt aceeași oameni ca și aici, aceleași interese. Ei așteaptă de la Chișinău decizii înțelepte, să nu se teamă de acțiunile noastre. În aceste vremuri dificile, conducerea Republicii Moldova iau anumite decizii stranii și acest lucru nu este explicat celor din stânga Nistrului. Mă refer aici la modificările din Codul Vamal ce vizează locuitorii regiunii transnistrene. Nu spun că acest lucru este bun sau rău, dar odată ce acest subiect este unul sensibil, este normal ca Chișinăul și Tiraspolul să se înțeleagă, să discute. Este important ca ei să vadă acțiuni previzibile din partea guvernării. Să privim obiectiv – oamenii sunt nemulțumiți, este normal”, a declarat expertul.

Valeriu Ostalep s-a referit și la  situația privind interdicția de livrare a medicamentelor în Transnistria.

„Eu mai vreau să înțeleg ce se întâmplă în privința medicamentelor. Trebuie să înțelegem de ce se creează o astfel de iluzie. Nu spun că se duce o campanie țintită de încercuire a Transnistriei și că transnistrenii nu au voie să primească medicamente. Dar oamenii au dreptul să își exprime nemulțumirea. Lor nu le place ceva. Așa că haideți să ascultăm ambele părți. Dar Chișinăul întârzie mereu. În privința inițiativelor proaste, Chișinăul nu întârzie, însă nu se grăbesc să explice ce anume fac”, mai adaugă acesta.

Congresul aleşilor de toate nivelurile din cadrul republicii nerecunoscute, un for convocat pentru a şaptea oară, a adoptat miercuri o rezoluţie prin care a decis să se adreseze, între alţii, către Consiliul Federaţiei Ruse şi Duma de Stat, cele două camere ale parlamentului rus, cerându-le să ia măsuri pentru a proteja Transnistria, pe fondul presiunilor pe care le acuză din partea conducerii de la Chişinău.