(VIDEO) Vasile Bolea, candidatul partidului ”Renaștere”, despre cooperarea externă: „Izolarea nu este doar impracticabilă, ci și dăunătoare”

Ala Găină

Vasile Bolea, candidat al partidului ”Renaștere” pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, a organizat astăzi un briefing în care a evidențiat importanța cooperării externe pentru Republica Moldova. Bolea a declarat că trăim într-o eră în care „izolarea nu este doar impracticabilă, ci și dăunătoare”, subliniind necesitatea cooperării externe ca instrument strategic.

Printre beneficiile colaborării externe, Bolea a menționat accesul la resurse, tehnologie, schimbul de bune practici și consolidarea capacităților. Acesta a accentuat faptul că relațiile comerciale, investițiile reciproce și proiectele comune sunt vitale pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă.

”Trăim într-o eră unde izolarea nu este doar impracticabilă, ci și dăunătoare. Cooperarea externă se impune ca o necesitate strategică, un instrument indispensabil pentru diversificarea parteneriatelor, consolidarea securității și stimularea oportunităților economice. Accesul la resurse, tehnologii și cunoștințe, schimbul de bune practici și consolidarea capacităților în diverse domenii sunt doar câteva dintre beneficiile cooperării externe. În contextul economic, relațiile comerciale, investițiile reciproce și proiectele comune sunt importante pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă, iar cooperarea cu Federația Rusă se profilează ca un vector strategic în acest sens”, a specificat Bolea în cadrul briefing-ului.

Totodată, acesta a evidențiat cooperarea cu Federația Rusă ca un vector strategic, dar a subliniat și posibilele implicații ale deciziilor de a denunța acorduri cu Comunitatea Statelor Independente (CSI).

”Această mișcare generează incertitudini și potențiale perturbări în relațiile comerciale, investiții și cooperare culturală, având un impact direct asupra cetățenilor noștri și asupra securității naționale”, a menționat actual deputat.

În discursul său, Bolea a subliniat importanța alegerii echilibrate a partenerilor externi, reflectând relațiile istorice, dar și aspirațiile de viitor. El a îndemnat la o abordare pragmatică și responsabilă în relațiile externe, punând accent pe bunăstarea cetățenilor și securitatea națională.

”Esențial este să înțelegem că alegerea partenerilor externi trebuie să fie echilibrată și să reflecte relații istorice, dar și aspirații de viitor. Nu putem ignora partenerii cu care avem legături strânse, nici să ne permitem capricii diplomatice care pot avea consecințe severe. Avem nevoie de o abordare pragmatică și responsabilă, care să pună pe primul plan bunăstarea cetățenilor și securitatea națională. Cooperarea externă rămâne piatra de temelie pentru dezvoltarea și prosperitatea Republicii Moldova. Trebuie să ne apropiem cu deschidere și curaj de partenerii noștri, să construim relații de prietenie și să lucrăm împreună pentru un viitor mai bun”, a menționat Bolea în discurs.

În încheiere, Vasile Bolea a făcut apel la unitate și construirea de relații de prietenie.

”Nu putem permite ca greșelile trecutului să definească viitorul nostru. Haideți să privim înainte cu înțelepciune și determinare, să construim punți, nu ziduri, și să lucrăm împreună pentru o Republică Moldova mai prosperă și mai sigură”, a conchis liderul partidului ”Renaștere”.