(VIDEO) Veaceslav Platon, acuzații grave la adresa guvernării PAS: „Prin schema gazelor au fost furate 70 de milioane de euro”

Ala Găină

„Prin intermediul schemei de procurare a gazelor naturale, au fost sustrași 70 de milioane de euro, iar Maia Sandu și-a recunoscut practic vina”. O spune Veaceslav Platon, care a relatat, într-un clip pe rețelele sociale, că a solicitat expertiza uneia dintre cele mai importante firme de consultanță din lume în domeniul petrolului și gazelor, compania TWCOG, iar ulterior a încă două companii de consultanță în domeniul energetic. Potrivit lui, Maia Sandu ar fi știut și ar fi tolerat neregulile care au avut loc pe piața gazelor. 

„După cum vă amintiți, vara trecută, Energocom a publicat oficial datele cu privire la achizițiile lor de gaze. Am analizat aceste date și, prin exerciții matematice simple, am dedus că au fost sustrase cel puțin 70 de milioane de euro. Peste o săptămână, Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni, a recunoscut practic vina, afirmând că a solicitat documentele, analizat cifrele și totul este în regulă. Am o întrebare pentru doamna Sandu – Dvs nu ați observat că gazul a fost cumpărat la 95 de euro pe megawatt în timp ce pe piață costa 27  de euro. Nu v-a deranjat această diferență?”, a declarat Veaceslav Platon.

Potrivit lui Platon, cele 70 de milioane de euro „sustrase la achizițiile de gaze de la cetățenii săraci, în vremea celei mai cumplite crize economice, vor scoate la iveală esența regimului aflat la putere în Moldova și cea care i-a pus bazele, Maia Sandu”.

„Ascunzându-se în spatele susținerii străine, aceasta visează că, după ce va pierde jilțul prezidențial, își va putea continua existența în lux și opulență undeva după hotare, aidoma bătrânilor dictatori de pe continentul african.

Echipa mea însă, nu-i va permite realizarea acestui scenariu. Noi vom înștiința toate țările lumii și persoanele cu funcții de răspundere ale acestora despre activitatea infracțională a Maiei Sandu. Aceasta trebuie să devină o figură toxică pentru orice om de bună credință. Vom depune cereri cu privire la intentarea unor dosare penale în Marea Britanie, Germania, SUA. Germania și SUA au oferit bani pentru compensațiile care, parțial, au fost sustrase de Sandu prin intermediul Energocom. Noi vom înștiința cele mai importante instituții media ale lumii că cea de a doua „istorie moldovenească de succes” s-a prăbușit cu răsunet, la fel ca prima”, a mai spus acesta.

Anterior, președinta Maia Sandu i-a luat apărarea lui Andrei Spînu în disputa pe prețul gazelor naturale, care au crescut de 7 ori pentru cetățeni în ultimii doi ani, afirmând că a verificat personal toate contractele de achiziție, iar acuzațiile de corupție sunt speculații.

„Am auzit speculații, nu am văzut nicio probă serioasă. Când îmi sunt prezentate informații, pot să le verific. Informațiile ce au apărut în spațiul public au fost vorbe goale. Le-am verificat.  Știu ce contracte au fost semnate, când au fost semnate, la ce prețuri a cumpărat RM gaze. Sunt lucruri, pe care orice om competent, care vrea să afle adevărul, poate să le verifice. Dacă vor să asculte povești cu zâne, cei care sunt mai puțin interesați în adevăr și mai puțin specialiști în energetică, e altceva”, a declarat președinta.