(VIDEO) Veronica Dragalin demisionează din funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție: „Fundația eforturilor de combatere a corupției pe care le-am construit este acum sub o amenințare gravă„

Ala Găină

Veronica Dragalin demisionează din funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție (PA). Într-un mesaj video, ea a spus că nu poate rămâne în funcție, știind că munca pe care a depus-o, rezultatele obținute ar putea fi anulate de o lege „care ar face mai greu sau chiar imposibil să investigăm corupția la cel mai înalt nivel”.

Dragalin a declarat că legea propusă în Parlament pentru lichidarea Procuraturii Anticorupție reprezintă un atac asupra sistemului de justiție, slăbind astfel capacitatea țării de a adresa responsabilitatea penală a celor aflați la putere care încalcă legea.

„Mi-am dedicat viața profesională pentru a susține statul de drept și a lupta împotriva corupției. În ultimele zile am ajuns la concluzia că dificilă și dureroasă că însăși fundația eforturilor de combatere a corupției pe care le-am construit este acum sub o amenințare gravă. Legea propusă de 29 de deputați, care presupune lichidarea PA este un atac asupra sistemului de justiție. Acest proiect de lege subminează progresul le care l-am făcut, compromite independența justiției și slăbește capacitatea țării noastre de tragere la răspundere penală pe care aflați la putere care încalcă legea.

Stimați deputați, vă îndemn să reflectați cu atenție asupra consecințelor acestei decizii. Lichidarea PA va avea implicații grave și periculoase pentru statul de drept în R. Moldova și pentru parcursul european consacrat în Constituția R. Moldova.

Prin aprobarea acestei legi transmiteți mesajul că justiția poate fi influențată din capricii politice. Transmiteți mesajul către toți procurorii și toți tinerii care ar dori să devină procurori că cei care își asumă responsabilități importante pot fi înlăturați sau retrogradați din funcție.

Vă implor să vă gândiți la interesul cetățenilor, pentru care noi cu toții lucrăm, să protejați progresul pe care l-am făcut în lupta cu corupții și să votați împotriva acestei legi”, a declarat Veronica Dragalin.

Amintim că Procuratura Anticorupție și PCCOCS vor fi desființate, urmând să fie înlocuite de o nouă instituție: Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimelor Organizate (PACCO). Anunțul a fost făcut de deputatul PAS, Igor Chiriac, care a menționat în cadrul unui briefing de presă că, procurorul general Ion Munteanu va desemna șeful interimar al noii instituții.

Potrivit deputatului, noua structură va avea atribuții extinse, preluând competențele fostelor instituții, dar cu un accent sporit pe combaterea crimei organizate și a schemelor de corupție complexă.

Totodată, PACCO va prelua toate atribuțiile și cazurile aflate în gestiunea PA și PCCOCS. Noua structură va avea sediul central în Chișinău, cu posibilitatea de a înființa oficii teritoriale, după caz. Implementarea efectivă a PACCO va începe imediat după numirea procurorului-șef și a completării echipei de conducere.

Luni, 18 februarie, Procuratura Anticorupție a venit cu prima reacție după ce PAS a anunțat lichidarea sa. „Legea propusă prezintă un pericol pentru securitatea națională pentru că va duce la creșterea criminalității, inclusiv corupția la nivel înalt și crima organizată”, anunță instituția. 

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru a declarat, despre proiectul de lege privind lichidarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS, și crearea PACCO, că „nu este obligatoriu” de consultat cu experții Comisiei de la Veneția și că „se poate face și post factum”, așa cum actuala conducere a mai făcut și în alte cazuri.