(VIDEO) Victoria Furtună a propus mai multe măsuri pentru a ajuta agricultorii: „Statul spune că nu are bani, dar a găsit 28 de miliarde de lei pentru salarii la bugetari, inclusiv la foarte multe instituții inutile”

Ala Găină

Aplicarea impozitului invers, excluderea TVA pentru produsele agricole intermediare, regim simplificat ANSA, majorarea cotelor de producție locală pe rafturile din rețelele de distribuție. Sunt câteva dintre măsurile anunțate de candidata independentă Victori Furtună pentru a ajuta agricultorii afectați de secetă. Totodată, fostul procuror anticorupție a criticat autoritățile că nu găsesc resurse financiare pentru fermieri, în timp ce a identificat 28 de miliarde de lei pentru salarii mai mari funcționarilor publici.

„Este un an greu pentru agricultura noastră. Statul spune că nu are bani, dar a găsit 28 de miliarde de lei pentru salarii la bugetari, inclusiv la foarte multe instituții inutile. Ce se poate de făcut? Am stat cu echipa și am găsit câteva soluții.

  • Una dintre ele este aplicarea impozitului invers, pentru ca agricultorii să nu ia credite pentru a achita impozite, iar ulterior să aștepte subvenții. Este destul ca să li se taie din impozite și taxe exact din suma așteptată.
  • Excluderea TVA pentru produsele agricole intermediare, deci doar consumatorul final să achite TVA. Asta ar spori rezervele agricultorilor și nu ar avea birocrații în rambursarea TVA.
  • Garantarea unor disponibilități financiare importante pentru agricultori
  • Regim simplificat ANSA în ceea ce ține de certificarea produselor agricole ca producătorii să poată vinde la instituțiile publice și rețelele de distribuție. Procesul de producere să fie fără birocrație. 
  • Majorarea cotelor de producție locală pe rafturile din rețelele de distribuție, deci materia primă să fie procurată de industria prelucrătoare sau chiar producătorii vor deschide filiale de producere și vor spori profiturile”, a declarat Victoria Furtună.

Victoria Furtună pledează și pentru simplificarea procedurilor în achizițiile publice, astfel încât școlile, grădinițele și spitalele să poată achiziționa produse direct de la fermieri locali. O altă măsură importantă ar fi extinderea creditelor agricole, cu plata directă a subvențiilor către bănci pentru a reduce birocrația.

Furtună a menționat și dezvoltarea derivatelor financiare, care ar permite fermierilor să vândă recolta viitoare încă din momentul plantării. Aceasta ar elimina intervenția sistemului bancar și ar folosi resursele financiare disponibile.

Ea mai propune subvenționarea spațiilor de depozitare a cerealelor, astfel încât fermierii să poată vinde recolta atunci când prețurile sunt mai avantajoase. În plus, diplomatul moldovean ar trebui să fie responsabil de găsirea contractelor de export pentru fermieri, cu o valoare minimă de 100 de milioane de lei.