(VIDEO) Victoria Furtună: „Cu 400 de milioane de euro se puteau construi 93 de fabrici. În schimb, guvernarea a ars banii pe o reformă a justiției fără rezultate”

Adrian Sirbu

Lidera partidului Moldova Mare, Victoria Furtună, critică dur modul în care au fost cheltuiți cei 400 de milioane de euro alocați pentru reforma justiției din Republica Moldova, propunând în schimb un plan detaliat de dezvoltare industrială care, în viziunea sa, ar fi putut schimba radical economia țării.

„Cu 400 de milioane de euro se puteau construi 93 de fabrici și uzine pe tot teritoriul Republicii Moldova, se puteau crea 20.000 de locuri de muncă și se putea genera un export anual de până la 500 de milioane de euro”, afirmă Furtună într-un clip video publicat pe rețelele sociale.

Potrivit liderului Moldova Mare, banii puteau fi investiți strategic în șapte sectoare-cheie:

 • Agroalimentar: 30 de fabrici pentru conserve, uleiuri și lactate (120 mil. euro)

 Textile și pielărie: 25 de unități de producție pentru confecții, pantofi și genți (80 mil. euro)

 Mobilă și prelucrarea lemnului: 15 fabrici și ateliere (60 mil. euro)

 Materiale de construcții: 8 uzine pentru ciment, panouri, cărămidă (60 mil. euro)

 Vinificație și distilerii: 10 crame și distilerii moderne (40 mil. euro)

 Ambalaje și reciclare: 5 uzine eco (20 mil. euro)

 Electronice și asamblare: 5 fabrici pentru electrocasnice și componente (20 mil. euro)

Distribuția geografică a acestor investiții ar viza întreg teritoriul țării: nordul – pentru industria lemnului și textile, centrul – pentru agroalimentar și vinificație, iar sudul – pentru agricultură și materiale de construcții.

„Asta ar fi fost o reformă adevărată. O reformă industrială. Nu praf în ochi pentru elite. Nu dosare blocate, instanțe corupte și oameni persecutați doar pentru că refuză să voteze cu PAS sau cu așa-zisele alternative ale lor”, a spus Furtună, acuzând actuala guvernare că ar fi folosit fondurile pentru justiție în mod netransparent și ineficient.

Ea susține că investițiile în producție ar fi contribuit direct la reducerea corupției, prin dezvoltare economică reală: „Asta ar fi contracarat corupția – nu anchete televizate și comisii fără rezultate.”

Declarațiile Victoriei Furtună vin într-un moment în care reforma justiției este din nou în centrul criticilor, pe fondul lipsei de progrese concrete și a scandalurilor recente din sistemul judiciar.