De Ultimă Oră

(VIDEO) Krasnoselski: Suntem de acord ca gazul în Transnistria să fie livrat de Moldovagaz, suntem gata să plătim

Vadim Krasnoselski, liderul separatist al regiunii transnistrene, a spus că „Transnistria este de acord și salută dorința de livrare a gazului din parte…

Actualizat acum 5 ore

(VIDEO) Victoria Furtună: „Guvernarea PAS trebuie schimbată în cel mai scurt timp, pentru ca țara să devină independentă de creditele externe”

Ala Găină

Politica din Republica Moldova este afectată de numărul mare de credite și granturi obținute de guvernarea PAS. De această părere este fostul procuror anticorupție, Victoria Furtună, care a candidat în primul tur al alegerilor prezidențiale din octombrie. Într-un video postat pe pagina sa, ea a spus că donatorii externi s-ar teme de o conducere independentă și puternică. 

„Din această cauză, finanțează partide manipulabile și șantajabile. Donatorii finanțează generos  guvernarea, care canalizează toți banii spre consumul curent, în special al produselor din Uniunea Europeană sau din țările de care Uniunea Europeană este interesată. Guvernarea pare că rezolvă o problemă de moment, dar în realitate devine tot mai dependentă de acest drog – creditele”, a declarat Victoria Furtună.

Mai mult, Furtună spune că donatorii ar cunoaște schemele prin care sutele de milioane oferite pentru reforma justiției, achizițiile în domeniul energetic și altele, direct stimulează corupția politică, corupția mare prin care organele reformatoare nu pot lupta, fapt confirmat și de Maia Sandu.

„Toate aceste dovezi de delapidări în proporții deosebit de mari de către guvernare sunt păstrate pentru momentele prin care cineva din guvernare nu respectă instrucțiunile venite de la Bruxelles. Eu vreau ca cei de la guvernare să se trezească și să realizeze că va veni și timpul lor. Din această cauză, guvernarea PAS trebuie schimbată în cel mai scurt timp, pentru ca țara să devină independentă de creditele externe. O nouă guvernare nu va putea fi șantajabilă și va avea mână liberă să investigheze modul în care au fost acordate împrumuturile și, în caz de încălcări a legislației internaționale, să le conteste și să refuze rambursarea acestora. Apropo, puteți adresa guvernării întrebări la ce etapă este dosarul aferent delapidării fondurilor europene”, a conchis Furtună.