(VIDEO) Victoria Furtună: „La întâlnirea cu diaspora, am discutat despre propunerea privind acumularea pensiilor pe un cont personal”

Adrian Sirbu

În cadrul unei întâlniri cu diaspora, fostul procuror Victoria Furtună, care și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale, a discutat cu oamenii despre propunerea privind acumularea pensiilor pe un cont personal, cu posibilitatea de a retrage banii la 63/65 de ani in întregime. Potrivit ei, acest lucru va asigura nu doar stabilitate financiară la bătrânețe, dar și protejarea familiei, oferind și opțiunea de moștenire a pensiei în cazul decesului unuia dintre soți.

„Acest sistem nou, pe care mă gândesc să-l implementez, oferă posibilitate tinerilor specialiști să dețină două conturi: un cont pentru salariu și un cont pentru pensii. Pensia să nu fie transmisă statului în gestiune, dar să se acumuleze pe contul respectiv până la împlinirea vârstei de pensionare. La vârsta de pensionare, de 63-65 de ani, persoana să poată să ridice suma acumulată, cu procentele acumulate, fiindcă acest cont va funcționa după strategia unei bănci, deci vor crește procente. Persoana va putea să ridice acești bani și va putea să-i investească, să se odihnească, să facă ce dorește cu acești bani, inclusiv să-i transmită la copii. Iar în cazul în care persoana care va beneficia de aceste mijloace bănești din pensie va deceda, banii respectivi  se duc la soț sau soție. Această idee funcționează în multe state europene și scoate de pe umerii statului povara pensionării”, a declarat Victoria Furtună.

Statisticile arată că în medie, moldovenii nu mai trăiesc suficient pentru a încasa banii opriți de stat pentru pensie. Astfel, aceștia primesc pensie în jur de 10 ani după ce ies din activitate.

Ultimele date statistice relevă că în 2023, în Republica Moldova erau 675,6 mii pensionari, adică cu 303 persoane mai puţine decât acum un an. Potrivit datelor CNAS, majoritatea covârşitoare a pensionarilor (529,4 mii persoane) primesc pensie pentru limită de vârstă (în medie circa 3.680 lei), iar 99,3 mii – pensie de invaliditate (2.446 lei). Cele mai mari pensii – peste 14.631 de lei – le au „anumite categorii de lucrători ai aviaţiei civile” (448 de persoane).