(VIDEO) Victoria Furtună: „Protestele fermierilor nu sunt un moft sau o comandă politică a cuiva”

Ala Găină

Protestele fermierilor nu sunt un moft sau o comandă politică a cuiva. Agricultorii au fost falimentați artificial din cauza incompetenței și indiferenței guvernării. Declarația aparține candidatei la prezidențiale, Victoria Furtună, și a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4. 

Potrivit fostului procuror anticorupție, soluțiile pentru criza din agricultură sunt evidente, cum ar fi scutirea de TVA pentru agricultori. Tragedia acestei țări este că guvernarea nu vrea, nu că nu ar fi posibil.

„Nu știu ce integrare în Uniunea Europeană vor ei, dacă ei nu-și stimează poporul și țara. Situația este dramatică la fermieri. Întrucât guvernarea le-a închis exporturile în Federația Rusă, ei sunt la un pas de criză economică. Guvernarea nu a oferit alternative pentru acești fermieri. Nu cred că agricultorii ies acum în stradă pentru că sunt utilizați de cineva. Ei chiar au probleme serioase atât cu întoarcerea creditelor pe care le-au luat, au probleme privind vânzarea grânelor. Foarte multe grâne rămân la noi în țară, agricultorii neavând posibilitatea să le vândă. O soluție ar fi ca agricultorii să fie scutiți de TVA”, a declarat Victoria Furtună.

Amintim, agricultorii protestează față de acțiunile statului care, „deși aparent se doresc a fi în folosul agricultorilor, ele nu soluționează nici un sfert din problemele grave cu care se confruntă sectorul agrar din Moldova”.

„Regulamentul de distribuire a ajutorului de 100 milioane lei, cât și Legea Specială în legătura cu seceta din 2024 au fost elaborate fără agricultori, doar după bunul plac al autorităților. Este foarte important ca societatea să cunoască că Legea votată vineri de Parlament, deși anunță suspendarea pe 6 luni a datoriilor, de această lege doar o mică parte din agricultori, cu aproximație 20%, vor avea aceste datorii suspendate. Iar imediat după expirarea acestui termen și acești agricultori pot fi executați și trimiși în insolvență. Motivul este că în primăvară când expiră termenul de 6 luni agricultorul nu va avea bani să se achite datoriile. Toți agricultorii cred unanim că statul crează condiții ca să falimenteze mai întâi agricultorii care nu cad sub condițiile acestei Legi Speciale, ca după 6 luni să fie falimentați și ceilalți 20%”, se arată în declarația Asociației „Forța Fermierilor”.

În aceste condiții, organizația cere șefului statului să întoarcă legea înapoi în Parlament ca, în regim de urgență, documentul să fie modificat după cerințele Asociației „Forța Fermierilor”.