(VIDEO) Viorel Cernăuțeanu: „Peste 39 de milioane de dolari au fost transferați din Federația Rusă în Republica Moldova pentru a corupe alegătorii”

Ala Găină

În septembrie şi octombrie în Republica Moldova au intrat circa 39 de milioane de dolari pentru corupere electorală. Banii ar fi provenit din Federația Rusă, a declarat șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu. Polițiștii au documentat circa un milion de transferuri bănești care au ajuns, în ultimele 2 luni, în conturile a mii de moldoveni prin intermediul băncii PSB din Rusia.

Șeful poliției, Viorel Cernăuțeanu, a spus că polițiștii și procurorii au stabilit că procesul coruperii alegătorilor moldoveni a început cel puțin din luna aprilie.

„Procesul de corupere a început mult mai devreme decât în luna septembrie. Transferurile bancare erau realizate din primăvara anului curent. Poliţia a documentat 138 mii de numere telefonice, utilizatori, care au relaţionat cu aplicaţia PSB. Cele mai multe transferuri au fost realizate în perioada 14-17 octombrie”, a declarat şeful poliţiei de la Chișinău.

Ancheta relevă că doar în septembrie prin Promsviazbank, banca din Federația Rusă, aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina, în R. Moldova au ajuns 15 milioane de dolari, iar în octombrie – 24 de milioane.

Potrivit lui, aceste sume au ajuns în conturile a 138.000 de moldoveni, identificați de autorități. Dar Cernăuțeanu spune că numărul real al celor mituiți de Șor este „chiar mai mare decât cel anunțat de șefa statului” pentru că transferurile la un singur cont erau destinate, de regulă, pentru mai multe persoane.

„Prin această platformă s-a reușit schimbul de date pentru peste 1.400.000 de tranzacții de la PSB, iar doar în sistemul operatorilor de telefonie, numere unice din R. Moldova au fost 138.448 care au intrat în contact cu sistemul PSB. Fiecare persoană primea bani în funcție de rol. Asta nu înseamnă că avem atâtea persoane, pe același cont se realizau transferuri și pentru 2-3 membri. Intenția era de a corupe masiv electoratul. Cifra ar putea depăși pe cea menționată de președinte (n.red.300.000)””, a mai declarat Cernăuțeanu.

Șeful Poliției spune că până acum au fost documentate în jur de 500 de persoane. Acestea au primit amenzi de până la 37.500 de lei pentru „corupere electorală pasivă”.

De asemenea, oamenii legii investighează și o altă formă de corupere, cea clasică, în care cetățenii sunt plătiți cu bani cash pentru vot. Astfel, ieri, într-un raion din nordul R. Moldova au avut loc percheziții la o persoană care se ocupa de repartizarea banilor pentru cei care au votat în scrutinul din 20 octombrie.

„În cadrul perchezițiilor au fost ridicați aproximativ 175 de mii de lei. Coordonatorul pentru raion avea plicuri pentru toate cele 19 localități. Au dat bani la 36 de persoane, iar peste 300 trebuiau să mai primească banii. O persoană cu rol secundar a mers la conlucrare și a oferit informații oamenilor legii”, a mai spus Cernăuțeanu.