(VIDEO) Vlad Bilețchi: Aeroportul „oamenilor buni” – jucăria PAS pe care o iau și o dau cui vor ei

Ala Găină

„Aeroportul Internațional Chișinău s-a transformat în jucăria PAS-ului, pe care o tranzacționează după bunul plac”. Declarația aparține activistului civic, Vlad Bilețchi și a fost făcută în cadrul unui clip video pe rețelele de socializare. Potrivit lui Bilețchi, în prezent, guvernarea PAS pregătește terenul pentru a concesiona din nou Aeroportul.

„Recent, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a declarat faptul că se caută un investitor strategic pentru Aeroportul Internațional Chișinău.  De mai multe ori până acum s-a scăpat cu vorba că cică ar urma să fie concesionat din nou Aeroportul Chișinău. În acest sens, președintele Maia Sandu, liderul informal al PAS, spunea că nu se va concesiona în niciun caz aeroportul și că el va rămâne al statului. Andrei Spînu însă este de altă părere și o contrazice indirect, spunând că se caută investitori. 

Haideți să ne amintim de istoria recentă a acestui aeroport. După ce Ilan Șor finanța Partidul Liberal Democrat din Moldova, din care făcea parte și Alaiba, și Spînu și, îndeosebi, Maia Sandu, era „foarte bun aeroportul și concesiunea”. Îndată cum Ilan Șor s-a pomenit în opoziție față de ei, aceștia au spus că „gata, noi luăm jucărica înapoi. Au anulat astfel acest contract de concesiune și l-au readus în gestiunea statului. Astăzi caută iar investitori, poate chiar în aceeași logică cum a fost și cu Șor”, a declarat Vlad Bilețchi.

Potrivit lui, guvernarea deja ar avea pregătită o compania cointeresată să preia Aeroportul.

„Deja practic se cunoaște compania care va pune mâna pe Aeroport, deja practic a început procesul, mai întâi cu spațiile unde era Duty Free. Astfel, Aeroportul este una dintre proprietățile care se tranzacționează de cine este la guvernare. Cu părere de rău, ei percep statul și resursele statului ca propria vacă de muls. Este foarte curios dacă Maia Sandu își va menține declarațiile prin care îi lua apărarea lui Andrei Spînu”, a mai declarat Vlad Bilețchi.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale își dorește concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău „unui consorțiu germano-francez”. Andrei Spînu a reiterat încă odată că statul nu are resurse financiare pentru a investi în infrastructura Aerogării.

Anterior, Spînu a mai declarat că Aeroportul Internațional Chișinău ar putea fi gestionat în baza unui nou contract de concesiune ori a unui parteneriat public privat.

Potrivit lui, au fost deja purtate discuții cu câteva companii europene, care s-au arătat interesate să investească în aerogară. Pe lângă asta, în perioada următoare încăperile aerogării deja urmează să fie date în concesiune.

Anterior însă, președintele Maia Sandu, a declarat că nu se pune în discuție concesionarea Aeroportului Chișinău și nici nu se caută potențiali investitori.