(VIDEO) Vlad Bilețchi cere anularea concursului pentru ocuparea funcției de președinte la ANI: „Este un concurs viciat”

Redacția Liber TV

Concursul pentru ocuparea funcției de președinte al Autorității Naționale de Integritate este unul viciat. O spune președintele Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, care a prezentat mai multe probe în acest sens. Potrivit acestuia, unul dintre candidați, Lilian Chișca, care este și vicepreședintele instituției, s-a întâlnit cu o zi înainte de proba scrisă a concursului, cu unul dintre membrii Consiliului de Integritate și președintele Colegiului Disciplinar al ANI, Ion Botnarenco, fapt interzis de lege.

Potrivit lui Bilețchi, Botnarenco, care este și avocat, a încălcat legea, iar pe numele lui este pornit dosar penal.

Haideți să analizăm comportamentul lui Botnarenco, care este unul ieșit din comun, barbar și ilegal. De ce spun acest lucru? Pentru că în momentul în care un avocat, care se prezumă că trebuie să apere drepturile și interesele persoanelor, să fie un reprezentant al buchiei legii, a dat buzna în casa unui om, l-a poftit cu un rânjet afară de pe propria lui proprietate, neavând o decizie a unei instanțe de judecată și neavând nicio împuternicire în acest sens. Ca să fie mai simplu, Botnarenco avea un client în instanța de judecată pe care îl reprezenta fiind avocat. Botnarenco nu avea la mână o decizie a unei instanțe de judecată și chiar dacă ar fi avut-o, el nu avea dreptul legal să dea buzna în casa omului, pentru că nu intră în competența lui, ci în a executorului judecătoresc. Botnarenco avea o simplă procură, fapt ilegal. Avocații nu au dreptul să exproprieze pe cineva, nu au dreptul să încaseze ei, în numele clientului, bunuri. Asta face executorul judecătoresc”, a declarat Vlad Bilețchi.

Potrivit lui Bilețchi, candidatul la funcția de președinte al ANI, Lilian Chișca, s-a întâlnit cu Botnarenco cu o zi înainte de concurs.

Din pură întâmplare”, Ion Botnarenco s-a întâlnit cu Lilian Chișca, candidat pentru funcția de președinte al ANI, deși legea interzice expres acest lucru pentru ca să nu se admită conflicte de interese și acte de corupție. Cu o zi înainte de concurs, ei s-au întâlnit în biroul domnului Chișca. Ulterior, Chișca a obținut punctaj maxim la proba scrisă.

Solicit, pe această cale, Parlamentului Republicii Moldova să vadă mai exact pe cine au înaintat ei, or Botnarenco este înaintat din partea Parlamentului, mai ales că a fost pornită o cauză penală pentru acest act de huliganism și samovolnicie. Solicităm totodată anularea concursului la funcția de președinte al ANI, pentru că acesta este viciat”, a precizat Vlad Bilețchi.