(VIDEO) Vlad Bilețchi: „Fake-news în Europa cu impact asupra României! Centrul Patriot a reacționat?!”

Ala Găină

Atunci când românii și statul român este atacat de propaganda rusă, guvernarea PAS și susținătorii săi nu reacționează, deși sunt critici aprigi ai războiului dus de Rusia împotriva Ucraina. O spune activistul politic, Vlad Bilețchi, care s-a întrebat retoric de ce Maia Sandu sau Ana Revenco, șefa „Patriot” nu au luat atitudine atunci când imaginea României este pătată la nivel internațional. 

„Informații îngrijorătoare circulă în mediul online. Publicații de presă importante, cum ar Le Parisien, un ziar din Italia și mai multe tabloide britanice, au dat informații eronate privind meciul de fotbal România-Ucraina, spunând că în tribune, suporterii ar fi strigat „Putin”, lăsând să se înțeleagă că românii și România susțin agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Acest lucru a fost dezmințit, secvențele video care circulă pe internet sunt falsificate. Constatăm că și la casele mari, și în sânul Uniunii Europene se întâmplă să să dea fake news. Întrebarea mea este – ați văzut-o cumva la știri pe doamna Maia Sandu sau pe doamna Ana Revenco, șefa Centrului „Patriot” să condamne aceste falsuri? Ținând cont că peste un milion de cetățeni ai Republicii Moldova sunt și cetățeni ai României, mai ales că ei sunt primii cei mai înflăcărați împotriva lui Putin”, a declarat Vlad Bilețchi.

Potrivit lui Bilețchi, o astfel de luare de poziție ar fi fost necesară, în contextul în care în Republica Moldova sunt peste 1 milion de persoane care dețin cetățenie română.

„Ați văzut cumva Asociația Presei Independente din R.Moldova, în frunte cu Petru Macovei, să spună ceva despre acest lucru? Ați văzut ca măcar TV8, Jurnal TV și alți „giganți” ai presei independente să vorbească despre acest lucru? Ați văzut cumva ca Stop Fals, care face parte cumva din același conglomerat mediatic, să vină cu o explicație pas cu pas a ceea ce s-a întâmplat? Pentru ei, propaganda înseamnă ceea ce face o parte. Dacă cei ai casei distribuie și fac propagandă, asta e în regulă. Dacă altcineva face propagandă – asta e păcat de moarte”, a declarat activistul politic.

„În concluzie, propagandă a fost, este și va fi. Ea este și de o parte, și de alta. Poți să o promovezi fără să îți dai seama, poți să fii victima acestei propagande. De zeci de ani suntem în război informațional. Propagandă fac toți, însă în unele cazuri există îngeri, iar în alte cazuri – demoni”, a conchis Vlad Bilețchi.

Pe rețelele de socializare a apărut un fake news grosolan la scurt timp după victoria istorică bifată de România în primul ei meci la EURO 2024.