De Ultimă Oră

Veste bună! România și Bulgaria aderă complet la spațiul Schenghen de la 1 ianuarie 2025

Miniștrii de interne tocmai au adoptat o decizie de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu …

Actualizat acum 18 ore

(VIDEO) Vlad Bilețchi: „Îmi pare foarte rău că activiștii plătiți de PAS profanează Hora Unirii și noțiunea de unionist în Republica Moldova”

Adrian Sirbu

Activistul politic, Vlad Bilețchi, condamnă contramanifestația din fața Curții Constituționale, acolo unde Înalta Curte a reluat examinarea sesizărilor depuse de autoritățile de la Comrat împotriva modificării Codului fiscal, care prevede restituirea TVA-ului din bugetul Găgăuziei. Potrivit lui, partidul de guvernământ a suprapus intenționat protestul celor din Găgăuzia din fața Curții Constituționale cu Hora Unirii.

„Îmi pare foarte rău că activiștii plătiți de PAS profanează Hora Unirii și noțiunea de unionist în Republica Moldova. Au suprapus protestul celor din Găgăuzia din fața Curții Constituționale cu Hora Unirii.

Acum, cei din Găgăuzia vor percepe unioniștii și unirea ca pe dușmanul lor. Cine ne pune pe noi cap în cap? Dezbină și condu!

Radu Dutcovici, Ion Melnic, Marin Andonii, Maria Olar și ceilalți – să știți numele lor! Condamn această profanare a simbolurilor și valorilor naționale!”, a scris Vlad Bilețchi pe Telegram.

„Găgăuzia este puternică” a scandat mulțimea adunată în fața CC, pe fundalul „Trăiască, trăiască, Moldova, Ardealul și Țara Românească” – scandat de contra-protestatari.

Precizăm că legea care completează articolul 6 din Codul Fiscal și prevede că Găgăuzia trebuie să ramburseze impozitele către întreprinzători, inclusiv taxa pe valoarea adăugată (TVA), din bugetul local, în loc de bugetul național, așa cum se proceda înainte, a fost adoptată de Parlament și, ulterior, promulgată de președinta Maia Sandu în octombrie 2023. Legea mai prevede că în cazul în care suma pe care Găgăuzia trebuie să o plătească drept rambursări depășește veniturile bugetare, legea prevede că diferența va fi acoperită din bugetul de stat în anul bugetar următor.

Autoritățile din Găgăuzia au calificat legea ca fiind „anti-găgăuză” și „o discriminare pe criterii naționale”, adăugând că aceasta va aduce pierderi anuale de $8 milioane pentru veniturile Găgăuziei.