De Ultimă Oră

Speranță pentru Ucraina! Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, d…

Actualizat acum 14 ore

(VIDEO) Vlad Bilețchi: „În lista de candidați PAS se regăsesc persoane care au interdicție să participe la alegeri. ANI e complice”

Ala Găină

În lista de candidați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) sunt mai multe persoane care, din cauza acțiunilor ilegale constatate anterior de Autoritatea Națională de Integritate. O spune activistul civic, Vlad Bilețchi, care a demonstrat cum Autoritatea Națională de Integritate (ANI) este complice la această încălcare a legii.

Într-un video publicat pe rețelele sociale, Vlad Bilețchi spune că la distanță de două săptămâni, ANI a prezentat organelor electorale două liste diferite. Astfel, dacă în prima listă sunt incluse 70 persoane care nu au dreptul de a candida la alegeri, în cea de-a doua listă, „prin minune” au dispărut 21 de persoane, fiind incluse doar 49.

Vă prezint un singur exemplu. Luăm la întâmplare o persoană care în prima listă se regăsește, iar în cea de-a doua nu mai figurează la ANI că ar avea interdicție de a participa la alegeri – Vitalie Țiței.

Pe pagina oficială www.echipaeuropa.md, unde se regăsesc candidații PAS pentru alegerile locale din 05 noiembrie 2023, la funcția de primar pentru localitatea Pociumbăuți r-nul Rîșcani, candidat este nimeni altul decât Vitalie Țîței, în privința cărui a fost emis actul de constatare nr. 138/18 din 13 decembrie 2019, rămas definitiv prin încheirea Curtii Supreme de Justiție din 15 iunie 2022. Acesta inițial a fost introdus în lista transmisă la CEC cu interdicția de a candida la funcția de primar pentru perioada 15 iunie 2022 – 15 iunie 2025 iar ulterior, într-un mod miraculos a dispărut din acea listă”, a declarat Vlad Bilețchi.

Activistul civic se întreabă la ce ne mai trebuie ANI, dacă rezultatele muncii sale, sunt duse direct la urna de gunoi.

Cel puțin 21 de oameni au fost scoși în doar două săptămâni din această listă privind interdicția de a ocupa funcții publice. Noi vedem foarte clar că cea mai înaltă jurisdicție, Curtea Supremă de Justiție, a respins recursurile lor și astfel a menținut decizia ANI. Prin efectul legii, aceștia trebuiau să rămână în continuare în această listă de interdicție a ocupării funcțiilor publice. Care este temeiul legal prin care au fost scoși? Dacă nu există temei legal, înseamnă că acest lucru este ilegal și cineva trebuie să facă pușcărie”, a mai declarat Vlad Bilețchi.

În acest sens, activistul civic a declarat că va sesiza Procuratura Generală, CEC pentru a verifica dacă aceste persoane nu au fost scoase ilegal din această listă.