(VIDEO) Vlad Bilețchi: Justiția „reformată de PAS” eliberează complicii din dosarul Furtul Miliardului

Ala Găină

„Justiția PAS eliberează complicii din dosarul Furtul Miliardului. De trei ani de zile tot „reformează” justiția și își pun oamenii lor în toate funcțiile posibile”. Declarația aparține activistului civic, Vlad Bilețchi, într-un clip postat pe rețelele de socializare. În context, el a atras atenția asupra faptului că procurorii nu au contabil și salarii, nici sediu nu au, sunt aproape toți în funcție de interimari.

Constatarea a fost făcută în contextul în care marți, 16 ianuarie, Anatolie Blonschi, unul dintre figuranții în dosarul furtului miliardului a fost eliberat pentru o cauțiune de 12 mii de lei.

„Toată presa galbenă a trâmbițat despre acest lucru, inclusiv numele judecătorului. Noi însă nu observăm esențialul, cea mai importantă problemă, și anume cea de asumare a răspunderii politice. Când era altcineva la guvernare, de exemplu Plahotniuc, Voronin, Filat ei erau de vină pentru tot. Iată când vine vorba de PAS și Maia Sandu, răspunderea este a nimănui, adică nimeni din ei nu-și asumă răspunderea publică în fața cetățenilor. Nimeni din ei nu recunoaște și nici nu lasă un asemenea mesaj în spațiul public. Asta deși știm foarte bine că de 3 ani de zile avem o guvernare absolută, nu trebuie să împartă cu nimeni puterea, decizia le aparține numai lor. La orice întrebare complicată, controversată, Maia Sandu spune că „asta nu eu, asta Parlamentul, Guvernul, Procuratura, judecătorii” – oricine în țara asta, numai nu Maia Sandu”, a declarat Vlad Bilețchi.

Potrivit activistului civic, reforma justiției inițiată de PAS este un eșec, întrucât chiar dacă guvernarea și-a pus în funcțiile cheie din sistemul judiciar oamenii proprii, schimbările bat pasul pe loc, iar oamenii sunt tot mai dezamăgiți de felul cum merg lucrurile în Republica Moldova.

„Au mimat mai multe concursuri, de la o vreme a dispărut din spațiul public Veronica Dragalin și acest lucru nu este întâmplător. Maia Sandu spune că are nevoie de un procuror Cattani, lăsând să se înțeleagă că este nemulțumită de Veronica Dragalin și îl vedem pe Octavian Iachimovschi, care este șeful-adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, așa cum mulți șefi din procuratura sunt interimari, care în loc să se ocupe de corupția mare, spune că procuratura nu are contabili și nu pot primi salariile. Haideți să ne punem întrebarea clară – cine conduce Republica Moldova și cine înfăptuiește reforma justiției?”,  conchide Vlad Bilețchi.