(VIDEO) Vlad Filat, despre inițiativa stadionului național, anunțată de PAS: ”La baza acestui proiect nu este altceva decât un interes financiar”

Ala Găină

La baza proiectului privind construcția unui stadion național, anunțat cu mare fast de guvernarea PAS, stau interese financiare. O spune președintele PLDM, Vlad Filat, despre inițiativa, care va costa statul cel puțin 85 de milioane de euro. În cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4, politicianul s-a întrebat retoric de câte ori Stadionul Zimbru a fost folosit la capacitate maximă, spunând că autoritățile ar trebui să investească în alte domenii din sport, mai puțin costisitoare decât fotbalul. 

”Eu îmi aduc aminte bine discuțiile care erau în jurul proiectului Arena Chișinău: discuțiile celor care erau atunci la guvernare și celor care acum guvernează, fiind atunci în opoziție. Proiect foarte contestat, dar care este folosit cam odată pe săptămână de guvernare și PAS, în particular. Începuturile sunt aceleași, însă finalitatea cred că va fi alta. La baza acestui proiect anunțat cu atâta fast, nu este altceva decât un interes financiar. Pentru început, va fi alocat pământul pentru acest stadion, care este în proprietatea statului, inclusiv cu scutire de taxe și schimbare de destinație. Cu siguranță proiectul va fi în subordinea Ministerului Infrastructurii și lucrul acesta este și din cauza că s-a dorit excluderea Federației de Fotbal din tot acest proces. După care, probabil va fi o perioadă foarte mare în procesul de identificare a finanțatorilor”, a declarat Vlad Filat la emisiunea Puterea a Patra.

În context, liderul PLDM spune că deși construcția unui stadion multifuncțional este un lucru benefic, trebuie analizată și oportunitatea folosirii acestuia, în condițiile în care Stadionul Zimbru rareori este plin în totalitate.

„Întrebare retorică – de câte ori Stadionul Zimbru este plin în Republica Moldova pe an? Și de aici rezultă o alte întrebare – de unde vor fi spectatori pe stadionul pe care ei vor să-l construiască cu numărul anunțat? Dar totodată trebuie să recunoaștem că un stadion multifuncțional într-un proces transparent, inclusiv la capitolul finanțare, este necesar în Republica Moldova și, probabil, el, la un moment dat, va deveni prioritate. Eu aș fi dorit ca tot ceea ce s-a început să fie dus la bun sfârșit și abia mai apoi să lanseze proiecte electorale cu interes financiar. De exemplu, Filarmonica – a trecut suficient timp în care trebuia finalizat proiectul și identificată finanțarea”, a adăugat Vlad Filat.

În același timp, Filat spune că statul ar trebui să-și canalizeze investițiile pe alte domenii din sport, mai puțin costisitoare decât fotbalul.

„Fotbalul, în general, este un sport foarte scump, la baza căruia trebuie să existe și performanță. Canalizând energie, atenție și resurse doar acolo unde e greu de crezut că vom avea performanță și neinvestind în domeniile din sport unde avem performanță și nu sunt necesare investiții mari, de exemplu atletica grea, luptele libere, clasice, judo, tragerea din arc, caiac-canoe. Acest exemplu arată în guvernarea nu are obiective clare, bazate pe analize, în urma cărora să apară prioritățile”, a conchis președintele PLDM.

Stadionul va dispune de un teren echipat cu sistem de drenaj, tribune, acoperiș care să acopere toate scaunele pentru spectatori, vestiare, săli de antrenament, cabinete medicale și până la 1800 de locuri de parcare. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu susține că vor fi și zone destinate jurnaliștilor, oficialilor, sponsorilor, dar și structurilor de securitate.

Calculele estimative arată că studiul de fezabilitate va fi de 425 de mii de euro, iar proiectarea – peste cinci milioane de euro. După începerea lucrărilor propriu-zise, cea mai mare sumă, peste 55 de milioane de euro, este prevăzută pentru ”structură și arhitectură”.

Stadionul național va avea o capacitate de 20-25 de mii de locuri și va corespunde standardelor UEFA.