(VIDEO) Vlad Filat, după dezvăluirile Nataliei Morari privind filarea diplomaților ucraineni: „Tăcerea guvernării este un lucru foarte grav”
„Tăcerea sau răspunsul acesta general al guvernării în urma dezvăluirilor jurnalistei Natalia Morari cu privire la filarea mai multor diplomați ucraineni în preajma summitului din 1 iunie este un lucru extrem de grav”. O spune fostul prim-ministru Vlad Filat, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4. Filat spune că a discutat despre aceste subiect cu un bun prieten de la Kiev, pentru a afla care este poziția ucrainenilor. Potrivit lui, sursa de la Kiev a confirmat veridicitatea informațiilor potrivit cărora diplomații ucraineni ar fi fost interceptați și filați de serviciile speciale de la Chișinău.
„În primul rând, este o premieră în Republica Moldova. Niciodată, în toată această perioadă de timp, documente clasificate de genul acesta nu au apărut în spațiul public. Asta arată o gravă problemă în instituții. Pentru a investiga, poată să ne placă sau să nu ne placă doamna Morari, este o informație scoasă în spațiul public de o jurnalistă, care necesita o atitudine adecvată. Trebuia să existe și un proces penal intentat pentru a vedea dacă este sau nu adevărat. Este un lucru extrem de grav și tăcerea sau răspunsul acesta general este foarte grav”, a declarat Vlad Filat.
Filat spune că a dorit să afle și poziția ucrainenilor față de acest subiect, care au confirmat că acest filaj a avut loc.
„După ce am văzut aceste știri, eu am adresat o întrebare unui bun prieten al meu din Kiev, care cunoaște în cele mai mici detalii ce se întâmplă. Am întrebat ce înseamnă asta. Răspuns în rusă: „Prietenie în stilul oameni buni. Acolo au rămas până acum oameni vechi.(…) Materialele prezentate de Natalia Morari seamănă a fi adevărate. De ce fac asta? Sunt mai multe versiuni, dar toate nu sunt agreate de conducerea noastră. Cel mai probabil, gruparea rusă din SIS au compromis-o serios pe Maia Sandu. Maia Sandu sau nu controlează deloc situația din SIS sau a participat aici”. Asta a fost prima reacție a prietenului meu. După o scurtă perioadă de timp, mi s-a spus că totul se confirmă. Este adevărat. Ei încearcă să se justifice după gruparea rusă. Este o situație aproape de idiotism. (…) Nu cred că ucrainenii vor da o reacție publică, oficială, dar cu certitudine vor fi discuții foarte serioase”, a mai relatat fostul prim-ministru.
Serviciul de Informații și Securitate nu a comentat deocamdată dezvăluirile, însă, săptămâna trecută, instituția a emis un comunicat în care anunță că un grup de persoane pregătește lansarea în spațiul public al narativului prin care acuză instituțiile statului de acțiuni orientate contra unor cetățeni ai Ucrainei, care ocupă diverse funcții în instituțiile guvernamentale ucrainene.
„Printre membrii grupului respectiv se regăsesc și foști ofițeri de informații, cetățeni ai Republicii Moldova, care, în diferite perioade, au fost demiși și eliberați pentru acțiuni coruptibile, însușirea banilor publici, abuz de putere, sechestrări de persoane, interacțiuni nesancționate cu servicii speciale străine. De asemenea, pentru a da o pseudo-credibilitate acțiunilor sale, se intenționează publicarea unei pretinse copii a unui document, parte a unui dosar penal gestionat de una din procuraturile specializate”, anunța SIS pe 19 ianuarie.
În cadrul ediției din 23 ianaurie a emisiunii „Moldova Live”, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică Lilian Carp a comentat informațiile lansate în spațiul public de Morari. Carp le-a calificat ca fiind o „provocare crasă”.
„Ceea ce a ieșit în spațiul public, declarațiile directorului Serviciului de Informații și Securitate, sunt informații despre ceea ce au considerat ei că sunt de ordin public și au fost anunțate. Și deja am văzut și alte acțiuni ale altor persoane, care noi știm că sunt în zona de influență rusă care încearcă, care încearcă să denatureze alte acțiuni ale Serviciului de Informație și Securitate. Consider că este o provocare crasă. (…) Atât timp cât nu sunt probate, dar sunt aruncate anumite mesaje… Pentru că noi știm bine, tot din acea zonă a venit atacul asupra refugiaților ucraineni, că li se acordă prea mult ajutor, sau că Republica Moldova nu trebuie să ofere spațiu de tranzit și așa mai departe. Tot din zona dată zine, face parte din războiul informațional”, a spus deputatul.