Viorel Cernăuțeanu: „Au fost efectuate percheziții în apartamente unde erau repartizați bani pentru finanțarea ilegală a unor partide politice”

Adrian Sirbu

Grupări criminale din R. Moldova ar pregăti acțiuni de destabilizare în perioada pre-electorală, ce presupun proteste și acțiuni de discreditare a vectorului politic european, dar și de finanțări ilegale. Despre asta a anunțat șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. 

Poliția a efectuat percheziții pe 1 martie în apartamente conspirative unde erau repartizați în plicuri bani pentru finanțarea ilegală a unor partide politice din Republica Moldova. Potrivit șefului Poliției Naționale, de la fața locului au fost ridicate peste 5,5 milioane de lei. O persoană a fost reținută în flagrant.

„La 1 martie, cu suportul inclusiv altor instituții, s-a reușit de a identifica nemijlocit apartamentele conspirativ unde se aflau sume de bani în cantități mult mai mari și de fapt unde se repartizau în plicuri pentru curieri care urma ulterior să repartizezi aceste sume de bani în teritoriu. 

 În momentul reținerii în flagrant a persoanei a fost depistată suma de 600 de mii de lei dar suma totală ridicată se ridică la peste 5,5 milioane de lei”, a relatat Viorel Cernăuțeanu.

Totodată, Cernăuțeanu a relatat despre acțiuni de destabilizare planificate la București pentru 6 martie. 

„Erau pregătite peste 200 de persoane să meargă la București organizat de la Chișinău. Dar prin conlucrare cu organele de drept din România, s-a reușit de a stârpi aceste acțiuni. 

Clar că o parte dintre ei au reușit să ajungă la București. Însă ceilalți au fost documentați. Sumele care urmau a fi achitate pentru persoanele care trebuiau să compromită evenimentul ajungea pe zi la sute de euro. 

La un microbuz de 20 de persoane suma alocată era de 10.000 de euro”, afirmă acesta.

Poliția anunță că au fost documentate mai multe persoane care zburau regulat în Rusia, pentru 24 de ore, iar la întoarcere aduceau în țară câte 8000 de dolari, bani cu care urmau să fie plătite datorii și alte acțiuni.

De altă parte, Alexei Lungu a venit cu o reacție la perchezițiile la membrii „Șansă”:

„Au fost supuși în această dimineață din nou la o razie polițistă. Autoritățile moldovenești și-au arătat iarăși lumii fața adevărată, lașă și hidoasă… Din nou, a câta oară, mascați, percheziții, rețineri, umilință… Colegii noștri au avut parte de un tratament foarte dur: au fost ridicați din pat cu forța, intimidați”.