Vlad Bilețchi, președintele UNIREA-ODIP: Cei care concesionează spațiile din aeroport consideră că nu pot fi trași la răspundere

Adrian Sirbu

Guvernul nu dorește să identifice un investitor serios pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Chișinău, ci pregătește o schemă de preluare frauduloasă a spațiilor comerciale. De această părere este președinte Unirea-ODIP, Vlad Bilețchi. El a explicat, într-o emisiune de la Canal 5, că scopul obscur al guvernanților poate fi observat ușor din caietul de sarcini al licitației cu strigare, scrie Telegraph.md

Caietele de sarcini se pot face în două feluri. Pot fi făcute de o manieră onestă, atunci când se urmărește scopul de a identifica un agent economic serios, cu experiență, cu transparență în ceea ce privește fondatorii sau deținătorii, sau proprietarii acestei companii, fără anumite suspiciuni sau dubii referitoare la integritatea acestora. Adică nu au dosare penale, evaziuni fiscale și alte infracțiuni de acest gen. Și, paralel, avem acest caiet de sarcini, care este scris nu pentru a identifica agentul economic cel mai bun, ci pentru a corespunde sau pentru a-i toca, pentru a-i exclude pe ceilalți în afara acestui carnet de sarcini”, a specificat Vlad Bilețchi.

El a atenționat că și fostele conduceri ale țării au comis fraude, însă nimeni nu a îndrăznit să o facă în mod deschis, fără frică de răspundere.

Asemenea practici nu sunt noi. S-au mai pus în aplicare de foarte multe ori, doar că, până acum, s-au făcut mai atent, mai subtil, astfel încât opinia publică să nu vuiască atât de ușor. Dar atât de pe față – acest lucru vorbește de două chestiuni. Unu – ei consideră că nu pot fi trași la răspundere. Doi – dumnealor consideră că opinia publică nu este suficient de inteligentă. Și acuma sincer, câte surse mass-media au vorbit despre acest lucru? Avem la ora actuală mass-media capturată!”, a subliniat Vlad Bilețchi.