Vlad Filat: „O pastilă de validol pentru 9 mai” – despre ambasada SUA, stadionul republican și „lumina” de la Președinție

Adrian Sirbu

Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, acuză guvernarea PAS de servilism diplomatic, lipsă de transparență și pierderea treptată a încrederii partenerilor strategici. Într-o postare, fostul premier ironizează stilul de conducere al președintei Maia Sandu și pune sub semnul întrebării viitorul relației Chișinău–Washington.

Timp de patru ani, președinta și-a pregătit terenul cu grijă, repetând că vrea să păstreze Moldova ‘de partea luminoasă a lumii’. Adevăratul sens al acestor cuvinte l-am înțeles mai târziu — nu pentru că de la ea vine lumina, ci pentru că, odată cu ea, nu mai e nevoie de lumină”, a declarat Filat, făcând referire la centralizarea excesivă a puterii și la deciziile opace luate de actuala conducere.

Fostul premier a ironizat și vizita în SUA a lui Igor Grosu și Mihai Popșoi – pe care i-a numit „hotelierul și vinificatorul” – subliniind că aceștia s-au întors nu cu investiții, ci cu „taxe vamale în rucsac”. În acest context, Filat a criticat anunțul autorităților privind virarea a 3,2 milioane de dolari din partea SUA pentru exproprierea terenurilor de pe fostul stadion republican, destinat construcției unei noi ambasade americane.

De aproape șase ani ne tot plimbăm cu acest stadion ca și cum ar fi o relicvă sfântă. De fiecare dată, îl oferim SUA exact înainte de o schimbare de putere”, a spus liderul PLDM, sugerând că proiectul ambasadei este utilizat politic în momente cheie.

Filat ridică semne de întrebare și în privința momentului exact în care s-a făcut transferul american: „În primele 100 de zile ale noii administrații de la Casa Albă, Moldova a fost menționată doar în contextul reducerii finanțării pentru ‘arenele și templele PAS-ului’. Autoritățile noastre ar fi trebuit să precizeze clar dacă banii au fost virați înainte sau după 20 ianuarie.”

Liderul liberal-democrat atrage atenția și asupra vidului diplomatic: Moldova nu are ambasador american de peste un an, iar foștii ambasadori Derek Hogan și Kent Logsdon au fost retrași din funcțiile de la Departamentul de Stat. Nici Kelly Adams-Smith, nominalizată în martie 2024, nu a ajuns la Chișinău. În opinia lui Filat, toate aceste detalii ar putea indica „nu grija pentru o nouă ambasadă, ci o investigație internă și un audit al fondurilor USAID”.

În final, fostul premier pune sub semnul întrebării dacă Maia Sandu și PAS vor mai avea acces la „prânzuri calde pentru veteranii războaielor hibride” sau dacă vor mai primi „măcar o pastilă de validol pentru ziua de 9 mai”.

O invitație la ambasada SUA nu mai este un drept, ci un privilegiu. Rămâne de văzut dacă Statele Unite vor construi o nouă ambasadă în Moldova sau se vor limita, în viitor, la un simplu birou de corespondență”, a conchis Vlad Filat.