Vlad Gribincea, tot mai aproape de fotoliul de judecător la CSJ. Candidatura sa, propusă Maiei Sandu

Ala Găină

Juristul Vladislav Gribincea și magistrata Stella Bleșceaga au obținut cel mai mare punctaj în concursul pentru ocuparea funcției de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Cei doi au fost propuși președintei Maia Sandu pentru numirea în funcția de judecători CSJ până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani. 

În urma prestației candidaților și analizei materialelor dosarelor personale, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au evaluat candidații după cum urmează:

  •  Ciocanu Aliona a obținut 38 de puncte,
  •  Chirtoacă Leonid a obținut 62.75 puncte,
  •  Brigai Sergiu a obținut 69.5 puncte,
  •  Gribincea Vladislav a obținut 92.5 puncte,
  •  Bleșceaga Stella a obținut 84 puncte,
  •  Lealin Iuri a obținut 65.75 puncte,
  •  Corcenco Aliona a obținut 48 puncte,

– Munteanu Ion s-a retras din concurs în baza cererii depuse.

Precizăm că, anterior Vladislav Gribincea a fost exclus de Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din cursa pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Ulterior, plenul CSM și-a revocat hotărârea din 21 mai 2024, astfel Gribincea, fondatorul Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), a intrat din nou în concurs.

Maia Sandu a semnat, recent, decretele de numire în funcție la Curtea de Supremă de Justiție (CSJ) a judecătoarelor Stela Procopciuc, Viorica Puica și Diana Stănilă, dar și cele ale lui Viorel Botnaraș, Lorina Ciubotaru și Silvia Slobodzean.  Candidaturile noilor judecători au fost propuse șefei statului de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Vladislav Gribincea este directorul Programului Justiție din cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM). El a promovat evaluarea Comisiei Vetting.