Vlad Kulminski: Republica Moldova a primit un bilet gratuit

Adrian Sirbu

Deschiderea negocierilor de aderare reprezintă un bilet gratuit pe care l-a primit Republica Moldova în contextul geopolitic actual. O spune directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski, potrivit căruia meritul succesului obținut pe plan extern aparține, exclusiv, președintelui Maia Sandu. Vlad Kulminski spune că următoarele două scrutine vor fi cruciale pentru viitorul european al Republicii Moldova, notează IPN.

Directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice spune că deschiderea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană reprezintă un succes nesperat pentru Republica Moldova și a fost influențat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Republica Moldova a primit un bilet gratuit. Circumstanțele geopolitice, sacrificiul Ucrainei, ne-au oferit un bilet gratuit pentru a face o alegere foarte clară. Unde vrem să ne aflăm? În a cui sferă de influență vrem să fim? Această alegere va fi făcută în următorii doi ani. Dacă în 2025 vom alege un Guvern care va promova ideea că Republica Moldova este o punte între Vest și Est, că trebuie să rămânem o zonă gri, că trebuie să fim prieteni cu toți, sau dacă va veni un Guvern care nu va promova negocierile pe capitole cu UE, noi vom pierde această șansă geopolitică”, a spus Vlad Kulminschi în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit expertului, deschiderea fără precedent a Occidentului față de Republica Moldova este meritul, exclusiv, al președintelui Maia Sandu. Vlad Kulminski spune că, sub conducerea Maiei Sandu, țara și-a decis ferm vectorul geopolitic.

Începerea negocierilor de aderare s-a produs în Republica Moldova datorită unui singur om, Maia Sandu. Datorită Maiei Sandu am primit statutul de țară candidată la aderare. Fără Maia Sandu, am fi fost unde este Georgia acum. Liderii occidentali au înțeles că Maia Sandu nu joacă niciun fel de jocuri geopolitice. Ea nu merge la Moscova să povestească un lucru, iar la Bruxelles – alt lucru. Maia Sandu și-a făcut ferm alegerea. Republica Moldova, sub conducerea Maiei Sandu, și-a făcut alegerea de a deveni parte componentă a Occidentului, Republica Moldova nu va mai reveni în sfera de influență rusă”, a mai spus expertul.

La 14 decembrie Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. De asemenea, liderii europeni au oferit Georgiei statut de țară candidată la aderare. În cazul Bosniei și Herțegovina s-a decis începerea negocierilor de aderare după ce țara atinge nivelul de respectare a criteriilor de aderare.