
Vlah le cere observatorilor să fie vigilenţi: „Împreună trebuie să salvăm democraţia din Republica Moldova”
Preşedintele Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, a adresat luni un mesaj observatorilor naţionali şi internaţionali care vor monitoriza alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025, odată cu începerea oficială a perioadei electorale, notează Telegraph.md.
„Începe o perioadă importantă, dar, totodată, e şi o perioadă în care şi noi, opoziţia, dar şi dvs., observatorii, va trebui să dăm dovadă de maximă vigilenţă, de maximă organizare şi de maximă responsabilitate”, a declarat Vlah, atrăgând atenţia asupra modificărilor recente ale legislaţiei electorale.
Potrivit ei, aceste schimbări „ne dau motive să presupunem că regulile de joc au fost schimbate pentru a favoriza un concurent electoral anume, iar în raport cu ceilalţi concurenţi trebuie să ne aşteptăm la abuzuri”. Vlah a criticat „noile reguli în ceea ce ţine de activitatea observatorilor, noi reguli de comportament în incinta secţiilor de votare, noi reguli pentru blocurile politice”, calificând unele dintre ele drept „aberante”.
„Conform practicii internaţionale, regulile de joc nu se schimbă în ultimul an înainte de alegeri”, a subliniat liderul formaţiunii.
În continuarea declaraţiei, Irina Vlah a avertizat că „Partidul Republican „Inima Moldovei”, pe care am onoarea să-l conduc, a adus mai multe dovezi şi argumente că [caracterul liber şi corect al alegerilor] deja e compromis”. Ea a menţionat că toate propunerile partidului privind „un set de minime schimbări” au fost ignorate de autorităţi, ceea ce „este încă o dovadă că alegerile parlamentare din acest an se vor desfăşura nu doar în condiţii dificile, ci şi, cel mai probabil, vor fi cele mai murdare din istoria Republicii Moldova”.
Adresându-se direct observatorilor, Vlah a afirmat: „Vă revine o misiune extrem de responsabilă – să vegheaţi asupra corectitudinii alegerilor şi să semnalaţi public orice derapaj”. În opinia sa, „numai în aceste condiţii, guvernarea şi instituţiile responsabile ale statului pot fi descurajate şi determinate să nu fraudeze masiv alegerile parlamentare”.
Ea a încheiat mesajul cu un apel la solidaritate: „Şi eu, şi cred că şi fiecare cetăţean al Republicii Moldova ce-şi doreşte să trăiască într-un stat cu adevărat democratic, ne punem mari speranţe în activitatea dvs. Împreună trebuie să salvăm democraţia din Republica Moldova, care atârnă de un fir de păr, iar fraudarea alegerilor parlamentare va însemna ultimul cui în sicriul democraţiei. Dar sunt sigură că vom reuşi să învingem împreună în această luptă de maximă importanţă pentru prezentul şi viitorul Republicii Moldova!”.