Vor fi închise canale de Telegram și TikTok? Liliana Vițu: „Conținutul problematic a migrat spre online”

Ala Găină

„Conținutul problematic a migrat spre online, pentru că online-ul nu este reglementat și nu există Consiliul Audiovizualului pentru online care să dea amenzi”. O spune șefa CA, Liliana Vițu, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV. Potrivit ei, spațiul informațional, în continuare, abundă de știri manipulatorii întrucât conținutul media problematic a migrat spre online. 

„Când în Cod (n.r. Codul Serviciilor Media Audiovizuale) a fost introdusă definiția de dezinformare și amenzi usturătoare de la 40 de mii de lei, am observat că a dispărut conținutul problematic. A migrat spre online, pentru că online-ul nu este reglementat și nu există Consiliul Audiovizualului pentru online care să dea amenzi. Concluzia este că atunci când există o autoritate, reglementări, prevederi, și toate funcționează, situația se poate schimba. În anul 2023 am avut cu 70 mai puține sancțiuni pentru articolul 13 care prevede asigurarea informării corecte”, a spus șefa Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

Potrivit Lilianei Vițu, la nivelul Uniunii Europene este analizată posibilitatea reglementării spațiului online, iar Republica Moldova este parte a acestui proces, deocamdată, în calitate de observator.

„Nu sunt de acord că misiunea jurnalistului e preluată de vloggeri, bloggeri, influenceri și orice om care acum se numește creator de conținut. Tu ai obținut acces la telefon, acces la internet, ți-ai creat un cont și gata, tu ești marele creator de conținut.  De asta, nu vreau să echivalăm jurnalismul cu nimic, dar și noi, jurnaliștii, trebuie să coborîm din turnul nostru și să vedem că pe nimeni nu îi doare în cot că există jurnalism, că există redacții. Mai mult, generația mai recentă, elevii și studenții de astăzi, nu știu ce e asta jurnalism”, spune Alina Radu, directoarea publicației Ziarul de Gardă.