
2 aprilie – Ziua Internațională de conștientizare a autismului. Câte persoane din Republica Moldova se confruntă cu această problemă
Anual, pe 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului. Tulburarea de spectru autist (TSA) este o afecțiune neurologică și de dezvoltare care afectează comportamentul, comunicarea și interacțiunile sociale ale unei persoane. Aceasta se caracterizează printr-o gamă largă de simptome și severități și se poate manifesta prin dificultăți în comunicarea verbală și nonverbală, comportamente repetitive și interese înguste. Cauzele exacte ale TSA sunt încă subiect de cercetare, dar se consideră că o combinație de factori genetici și de mediu joacă un rol semnificativ, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
Studiile recente arată că prevalența TSA la nivel global este aproximativ 1 din 100-160 de copii, cu o tendință de creștere a diagnosticului în ultimele decenii. Se estimează că TSA afectează aproximativ 1,5% din populația mondială, iar frecvența este de patru ori mai mare la băieți decât la fete. Cauzele acestei creșteri sunt încă discutate, dar factorii precum îmbunătățirea diagnosticării, schimbările în reglementările de raportare și conștientizarea crescută pot explica parțial acest fenomen.
Frecvența în Republica Moldova
Estimările generale pentru Republica Moldova indică o prevalență de aproximativ 1 din 100 – 1 din 150 de copii care ar putea fi diagnosticați cu TSA – aproximativ 0,67%-1% din populația de copii. Totuși, aceste cifre pot varia, având în vedere creșterea conștientizării, îmbunătățirea diagnosticării și înregistrarea cazurilor.
Organizațiile și centrele de specialitate din Republica Moldova raportează un interes crescut în identificarea și sprijinirea copiilor cu TSA, deși accesul la diagnosticare și tratament poate fi mai limitat în zonele rurale.
În ultimii ani, autoritățile au început să implementeze programe de educație și sprijin pentru familiile afectate de TSA, iar tot mai multe centre educaționale oferă servicii specializate.
Centrul specializat de intervenție în tulburări de spectru autist din cadrul Centrului Republican de Reabilitare pentru Copii (CRRC)
CRRC oferă servicii specializate pentru copiii cu tulburări din spectrul autist prin intermediul Secției intervenție timpurie, diagnostic și consult ambulator, Secției reabilitare fizică și terapie ocupațională și Secției reabilitare psiho-verbală și asistență socială.
Menționăm că, în septembrie 2024, în baza unui ordin al Ministerului Sănătății, CRRC a inaugurat primul Centrul public specializat de intervenție în tulburări de spectru autist pentru copiii din Republica Moldova. Acesta oferă asistență gratuită, inclusiv evaluări și programe de intervenție personalizate și consiliere pentru integrarea socială a copiilor cu TSA. În cadrul subdiviziunii activează 18 specialiști, 11 dintre aceștia au fost instruiți în diagnosticarea TSA peste hotare.
În perioada septembrie 2024 – martie 2025, au fost testați 137 de copii, iar 225 au fost incluși în programe de abilitare în TSA.
Totodată, în Republica Moldova, îngrijirea specializată pentru copii cu autism este disponibilă în 40 de centre comunitare de sănătate mintală. La sfârșitul anului 2024, sub supravegherea medicilor, erau 1817 persoane, dintre care 1684 de copii.