Aprobat: Screening auditiv la nou-născuți, dar și indemnizații pentru medicii care fac naveta

Adrian Sirbu

Începând cu anul viitor, în premieră, realizarea screening-ului auditiv tuturor nou-născuților va fi acoperită de programul unic de asigurări medicale. Acest lucru este prevăzut în proiectul Bugetului Fondului de asigurări obligatorii de asistență medicală pentru 2024, aprobat de Guvern. Proiectul mai prevede că statul va asigura plata indemnizaților pentru naveta personalului medical, în cazul deplasării la locul de muncă într-o altă localitate decât cea în care locuiesc, transmite IPN.

Bugetul Fondului de asigurări obligatorii de asistență medicală pentru anul viitor este în creștere cu 9,1% față de anul trecut. Potrivit Ministerului Sănătății, acest lucru va permite extinderea pachetului de servicii medicale. Mai exact, asigurarea compensării medicamentelor și unor tipuri de dispozitive medicale, inclusiv lărgirea listei și spectrului acestora, cu accent pe boli rare. La fel, va permite procurarea serviciilor medicale acordate în cadrul programelor speciale, procurarea serviciilor medicale neurologice pentru acordarea asistenței medicale pacienților cu AVC acut, pentru instituțiile medico-sanitare publice incluse în Serviciul național de asistență medicală al Accidentelor Vasculare Cerebrale.

Totodată, urmează să fie acoperite cheltuieli pentru protezele individuale și consumabilele costisitoare necesare pentru reabilitarea chirurgicală a pacienților cu tumori maligne și benigne. La fel, vor fi procurate servicii de înaltă performanță necesare pentru diagnosticarea maladiilor atât pentru copii, cât și pentru maturi.

Totodată, sunt anunțate, în premieră, acțiuni noi, care vor fi parte a programului unic de asigurări medicale, printre care introducerea sistemului de e-rețetă pentru medicamentele compensate. Aceasta va permite și specialiștilor de profil îngust să prescrie medicamente și va oferi posibilitatea de a alege furnizorul de servicii medicale spitalicești planificate.

Din bugetul de stat va fi creată rețeaua de farmacii la sate, pentru anul 2024 fiind anunțat lotul format din primele 150 de farmacii. Se mai planifică îmbunătățirea în continuare a infrastructurii instituțiilor medico-sanitare publice republicane și raionale, ale căror fondator este Ministerul Sănătății.

Fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2024 vor însuma venituri de 15,4 miliarde de lei și cheltuieli în aceeași sumă.