Două sticle pline cu ulei de măsline veritabil

E bine de ştiut! Cum deosebim uleiul de măsline adevărat de cel contrafăcut

Silvia Plop

Pentru că este popular în diete, există și ulei contrafăcut, iar dacă vrei să ai o dietă sănătoasă, trebuie să îl recunoști și tu. În funcţie de produs şi de felul în care este obţinut, dar şi după perioada în care au fost culese fructele, uleiul de măsline se clasifică în diferite categorii: extravirgin, pur, de tescovină şi de seminţe. Însă faptul că pe etichetă scrie ''ulei de măsline extravirgin'', sau că poţi citi ''certificate'', nu înseamnă că aşa este şi în realitate. S-a demonstrat că 69% din uleiul de măsline extravirgin importat şi vândut în California nu are proprietăţile adevăratului ulei de măsline extravirgin.

Magazinele sunt pline de mărci de ulei de măsline, care au diferite prețuri și vin în sticluțe din ce în ce mai atrăgătoare pentru cumpărători. Un indicator foarte important în identificarea uleiului extravirgin este aciditatea. Dacă e sub 1%, cu atât uleiul e mai bun. Cel extravirgin nu trebuie să depăşească 0,08% aciditate conform standardelor IOOC – International Olive Oil Council. Conform Best Olive Oils, uleiurile din Italia, Australia şi Spania se numără printre cele mai bune. Pe sticlă ar trebui să fie inscripţionat ''Protected Designation of Origin” (PDO) sau ''Protected Geographical Indication" (IGP in italiană) sau COI ''Consejo Oleicola Internacional'' (COI) pentru uleiul din Spania.

Evitaţi uleiul de măsline combinat cu alte tipuri de uleiuri, pentru că nu este extravirgin. Dacă punem uleiul de măsline extravirgin în congelator devine dens şi tulbure după ce este complet congelat. Dacă nu se îngroaşă la rece nu e pur, totuşi aceasta nu este o probă concludentă, anumite uleiuri din alte varietăţi de măsline se pot solidifica. Adevăratul ulei de măsline extravirgin nu râncezeşte, are un gust de fruct în partea din faţă a gurii şi un gust de piper în partea posterioară a gurii.

Prețul este, în primul rând, cel după care se bazează multă lume atunci când cumpără ulei de măsline. Ei bine, sunt câteva moduri prin care poți descoperi dacă uleiul de măsline pe care îl consumi este unul adevărat sau este contrafăcut. Italia și Grecia sunt principalele țări care exportă ulei de măsline.