Virusul rujeola la microscop

Epidemie gravă la hotarul cu Moldova// 15 persoane au decedat

Ariadna Bulat

În 34 de judeţe din România bântuie virusul rujeolic. În aceste condiții, oamenii din țările vecine sunt expuși riscului de îmbolnăvire.

Situaţia tinde să devină critică, raportează evz.ro.

Vaccinul împotriva acestei boli, care a făcut deja 15 victime, nu se găseşte în mai multe judeţe din ţară, nici în cabinetele medicilor, nici în farmacii.

Conform Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), cazurile de rujeolă sunt existente în 34 de judeţe. Cele mai mult sunt confirmate în Arad, 519, în Caraş-Severin sunt 491, în Timiş, 325, iar spitalul Judeţean din Reşiţa este în carantină. Aici sunt internați peste 60 de copii care manifestă boala. Deja au fost înregistrate și două decese, ultimul săptămâna trecută, când un copil în vârstă de 10 luni a murit în Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, unde fusese transferat.

Deși cele mai multe cazuri de rujeolă sunt înregistrate în județele sus-menționate, departe de hotarul cu Moldova, este bine să ne autosesizăm în privința acestei epidemii.

Și renumitul medic Dr. Komarovsky, în legătura cu situația creată în România, a venit cu un mesaj către părinți. Specialistul atenționează dacă aceștia și-ar fi vaccinat sau nu copiii contra rujeolei:

,,Но, поскольку в отечественных СМИ тишина, вынужден вас побеспокоить. В Румынии эпидемия кори. Ситуация становится критической. Вакцину против этого заболевания, которое уже унесло 14 жизней, не могут найти во многих уездах страны, ни в кабинетах врачей, ни в аптеках. ГЛАВНЫЙ ВЫВОД: наши дети никому особо не нужны. Ни МОЗу, ни ВОЗу, ни… (список можете сами продолжить). Ребята, оторвитесь от телевизора. Поинтересуйтесь, привит ли ваш ребенок от кори. Если нет — подсуетитесь!”.

Ar trebui remarcat faptul că, la sfârșitul anului trecut, Ministerul Sănătății al Republicii Moldova a avertizat publicul cu privire la posibilitatea unei epidemii de rujeolă în țară din cauza incidenței crescute în România.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, din 2008 până în 2011, nici un caz de rujeolă nu a fost raportat în țară. În 2012, nouă cazuri de rujeolă au fost înregistrate la persoane nevaccinate. În 2013-2014, virusul a fost importat din Rusia. Pe parcursul acestei perioade au fost semnalate 27 de cazuri de infecție cu rujeolă.

Între timp, experții trag un semnal de alarmă: rata de vaccinare a copiilor din Moldova este în scădere. Dacă în 2008, în jur de 95% copii au fost vaccinați contra rujeolei, atunci, anul trecut, doar 88%.