În Moldova a fost depistat primul caz suspect de hepatită „misterioasă”. În ce stare este copilul

Ala Găină

Primul caz suspect de hepatită severă la copii, de origini necunoscută, a fost înregistrat în Republica Moldova. Ministerul Sănătății anunță că minorul a fost internat la 7 mai curent în Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii, din Chișinău, cu simptome specifice hepatitei virale acute. 

Pe parcursul spitalizării au fost efectuate investigații complexe, toate probele la virușii hepatici cunoscuți sunt însă negative și au fost excluse, de asemenea, alte cauze care determină afectarea ficatului. Astfel, cazul este considerat de etiologie necunoscută. În prezent, copilul este în continuare internat în spital, fiind în stare gravă, dar stabilă.

Conform informațiilor oferite de Ministerul Sănătății, investigațiile în conformitate cu recomandările Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), sunt în desfășurare pentru a fi determinată cauza simptomelor.

La 10 mai, în 21 de țări au fost raportate 348 de cazuri probabile de hepatită acută severă de etiologie necunoscută. Boala apare, mai ales la copiii sub 10 ani, iar un simptom clasic este icterul, sau îngălbenirea pielii și a albului ochilor, care a fost observat la mulți dintre copiii afectați. Mulți dintre minori prezintă și simptome gastrointestinale, inclusiv dureri abdominale, diaree și vomă. Majoritatea copiilor care au luat acest virus nu fac febră.

Pentru a preveni infectarea cu hepatita „misterioasă”, Organizația Mondială a Sănătății recomandă părinților și tuturor celor care au în îngrijire minori să aplice următoarele măsuri: spălarea frecventă pe mâini, mai ales după folosirea toaletei și înainte de masă și o bună igienă personală. Totodată, e necesar ca minorii să poarte măști în locurile aglomerate și să bea apă doar din sticla/cana personală.