Încă 2 echipe de asistență medicală urgentă au fost agresate pe parcursul săptămânii, în timpul deservirii solicitărilor.
Primul caz a fost înregistrat la data de 03 decembrie într-o suburbie din mun. Chișinău. O doamnă a solicitat intervenția ambulanței pentru fiul său de 18 ani, consumator de droguri. Echipa SAMU Botanica a intervenit la domiciliu, unde tânărul în momentul examinării a agresat fizic și verbal echipa AMU, ameninţând medicii cu un cuţit și refuzând categoric ajutorul medical.
La scurt timp, ieșind din casă, pacientul a cerut cheile de la auto ambulanță. Dând dovadă de un comportament neadecvat, tânărul a fugit de la locul solicitării, iar în ajutor a fost chemată poliția. Din anamneză, din spusele rudelor s-a constatat că băiatul se află la evidență și a fost internat la spitale de profil.
Al doilea caz s-a produs în seara zilei de 04 decembrie într-o localitate a mun. Chișinău, unde a fost solicitat Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească pentru un tânăr de 25 ani pe motivul solicitării ,,IRVA, febră, dispnee”. Echipa SAMU Rîșcani a intervenit la domiciliul pacientului și a acordat ajutorul medical corespunzător diagnosticului prezumtiv.
În timpul acordării asistenței medicale urgente, pacientul era agitat, în permanență înjura personalul medical, insistând în mod agresiv spitalizare. Echipa AMU a anunțat medicul superior, care a solicitat suportul poliției. Împreună cu reprezentantul organelor de drept pacientul a fost transportat asistat la spital, continuând să manifeste același comportament brutal și nestăpânit.
Menționăm faptul îngrijorător că de la începutul anului au fost înregistrate 221 cazuri de agresiuni. Pe parcursul anului 2023 au fost raportate 219 cazuri de agresiuni, iar în anul 2022 – 196 cazuri. Cauzele agresiunii din partea pacienților parvin de la agravarea stării de sănătate fizică și mintală, instabilitatea emoțională, consumul excesiv de alcool sau droguri, condițiile de trai precare, factorii socio-economici, etc.
„Actele de violență îndreptate împotriva personalului IMSP CNAMUP perturbează atât procesul de acordare a asistenței medicale urgente, cât și starea psiho-emoțională și fizică a angajaților. Condamnăm orice act de agresiune și violență asupra echipelor de asistență medicală urgentă și îndemnăm oamenii să manifeste respect și toleranță! Spune și tu: NU VIOLENȚEI”, se arată în mesajul CNAMUP.