Medicii, din nou la protest: „Ministerul Sănătății continuă să ignore totalmente poziția colectivelor instituțiilor”

Adrian Sirbu

Medicii de la Spitalul Republican de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și de la Spitalul de Dermatologie ies marți, 19 decembrie, din nou la protest în fața Guvernului, fiind nemulțumiți de decizia Ministerului Sănătății de a fuziona cele două instituții medicale.

„În contextul în care Ministerul Sănătății continuă să ignore total poziția atât a colectivelor instituțiilor, cât și a sindicatelor, catedrelor clinice, dar și a unei bune părți a societății, colectivele Spitalului de Boli Infecțioase T. Ciorbă și Spitalului de Dermatologie Maladii Comunicabile anunță un nou protest pe data de 19 decembrie, la ora 15:30, în fața Guvernului. De data aceasta, îngerii în halate albe au lansat și un apel pe rețelele sociale către întreaga comunitate medicală.

Stimați prieteni de breaslă! Colegi de facultate, de grup și, evident, colegi de zi cu zi! Venim cu un apel public să fiți solidari cu noi, colectivele din cadrul Spitalului de Dermatologie Maladii Comunicabile și Spitalului de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă”. Fiți alături de noi, pe data de 19 decembrie, la ora 15:30, în fața Guvernului, pentru a demonstra că comunitatea medicală este parte componentă a Țării noastre! Pentru a demonstra că și noi suntem factori decisivi în gestionarea sistemului medical”, este scris în anunțul privind protestul de marți.

Colectivul Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile au declarat anterior că își asumă dreptul să declare grevă generală și acțiune de nesupunere civică. Potrivit unui comunicat al instituției, astfel de decizie a fost luată la Adunarea Generală a colaboratorilor cu vot unanim, în cazul în care Ministerul Sănătății nu se dezice de intenția de a lichida spitalul, începând cu 1 ianuarie 2024, prin fuzionarea cu Spitalul de Boli Infecțioase Toma Ciorbă.

Ministra Sănătății Ala Nemerenco a comentat protestul de săptămâna trecută a angajaților Spitalului Clinic Republican de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” împotriva fuzionării instituției. Nemerenco a declarat că „s-ar putea să-i fie rușine” pentru marșul de protest al lucrătorilor medicali, însă „sigur îi este foarte rușine” de condițiile în care lucrează aceștia.