Nemulțumirea crește! Spitalul de Dermatologie anunță grevă generală și acțiune de nesupunere civică

Adrian Sirbu

Colectivul Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile ameninţă cu grevă generală și acțiune de nesupunere civică, în cazul în care Ministerul Sănătății nu se dezice de intenția de a lichida instituția medicală începînd cu 1 ianuarie 2024, prin fuzionarea cu Spitalul de Boli Infecțioase Toma Ciorbă. Decizia fost luată la Adunarea Generală a colaboratorilor cu vot unanim.

Într-o scrisoare adresată președinției, președintelui Parlamentului, prim-ministrului, Avocatului Poporului și Biroului Regional al OMS, angajații Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile își exprimă dezacordul față de proiectul de fuziune și dezaprobarea față de modul în care au fost informați despre reorganizare.

„Ambele instituții medico-sanitare sunt specializate în tratarea bolilor cu profil infecțios și dermatovenerologic, iar prin fuzionarea lor, se pune în pericol calitatea și eficiența serviciilor medicale oferite. Comasarea ar duce la resurse limitate, afectând negativ tratamentul și îngrijirea pacienților. Ne asumăm dreptul de a manifesta alte forme de protest în conformitate cu legislația în vigoare a Republicii Moldova, inclusiv greva japoneză, pichetarea Ministerului Sănătății, implicarea mass-media și greva generală”, se arată în petiție.

Amintim că Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern care prevede fuziunea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ,,Toma Ciorbă” cu Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile. Pincipalul argument care stă la baza necesității de fuzionare a celor două instituții este că toate maladiile contagioase fac parte din grupul maladiilor infecțioase, ceea ce face posibilă comasarea instituțiilor și elaborarea unui management de activitate comun